– Suomesta tulee vanhusten valtakunta, hallituksen perhepolitiikkaa suominut Antero Laukkanen sanoo

17.12.2019 klo 11:15 Eduskunta Samuli Rissanen

– Suomi on erikoisessa tilanteessa: Talouskasvu ja työllistyminen hidastuvat, syntyvyys laskee nopeimmin koko Euroopan alueella ja samaan aikaan Suomi on Euroopan nopeimmin vanheneva kansa, Antero Laukkanen muistuttaa.

Kristillisdemokraattien Antero Laukkasen mukaan nämä ovat ne neljä vakavaa syytä, joiden pitäisi näkyä hallituksen talousarviossa keskeisinä toimenpiteinä.

Näin ei kuitenkaan ole: hallituksen talouslinja ei ole kestävällä pohjalla, työllisyystavoite uhkaa karata konkreettisten toimien puuttuessa ja perhepolitiikkakin on retuperällä.

Kristillisdemokraatit esittävätkin Laukkasen mukaan hallitukselle epäluottamusta. Vastalausen mukaan ”Pysyvien menojen lisääminen ilman työllisyyttä vahvistavia toimia vaarantaa hyvinvointivaltion kestävyyden pitkällä tähtäimellä. Hallituksen päätökset korottaa asumisen ja autoilun kustannuksia, lisää yhteiskunnallista eriarvoisuutta ja iskee pahiten erityisesti maaseudulla”.

Laukkanen esitteli jälleen kerran eduskunnassa kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän budjettivaihtoehtoa, joka pitää sisällään parannuksia erityisesti kolmeen merkittävään asiakokonaisuuteen. Ne liittyvät perheisiin, terveyteen ja hyvinvointiin sekä Suomen elinvoimaisuuteen.

– Jos viime vuosikymmenen kehitys jatkuu, meillä ei kohta ole enää tarvetta panostaa varhaiskasvatukseen, kouluun eikä korkeakoulutukseen. Lasten määrä tulee olemaan niin pieni, ettei nykyiselle määrälle päiväkoteja, kouluja ja yliopistoja ole enää tarvetta.

– Suomesta tulee vanhusten valtakunta. KD eduskuntaryhmä peräänkuuluttaa aktiivista perhe- ja väestöpolitiikkaa. Esitämme korotuksia perhe-etuuksiin, kevennyksiä lapsiperheiden verotaakkaan ja kohdennettuja panostuksia koulutukseen, Laukkanen kertoi.

1,2 miljoonan euron satsaus ruoka-apua järjestäville tahoille on pienen pieni, mutta se merkitsee monille suomalaisille sitä, että he saavat ylipäätään ruokaa syödäkseen

KD eduskuntaryhmä esittää myös 150 miljoonan euron lisäystä vanhustenhoidon tason parantamiseksi. Lisäksi ryhmä korottaisi omaishoidon palkkiota ja parantaisi lääkekorvauksia.

Laukkanen moittii hallitusta siitäkin, että sen toimet eivät kannusta. Esimerkiksi kotitalousvähennyksen leikkaaminen heikentää kotitalouksien mahdollisuuksia teettää työtä. Se myös lisää harmaata taloutta.

Polttoaineveron korotukset syövät niin ikään ihmisten ostovoimaa ja yritysten kannattavuutta. KD peruisi nämä esitykset ja panostaisi hallitusta enemmän väyläverkon kehittämiseen.

Talouden suurten linjojen lisäksi valtion talousarviossa päätetään monesta pienemmästä kysymyksestä. Laukkanen antaa kiitoksen valtiovarainvaliokunnalle erityisesti siitä, että se mietinnössään huomioi ruoka-avun merkityksen.

– Valtion budjetissa 1,2 miljoonan euron satsaus ruoka-apua järjestäville tahoille on pienen pieni, mutta se merkitsee monille suomalaisille sitä, että he saavat ylipäätään ruokaa syödäkseen. Lisäksi ruoka-avulle etsitään valiokunnan tahdon mukaisesti nyt pysyvää ratkaisua.

– Pidän myös hyvänä sitä, että valiokunta myönsi 300 000 euron avustuksen juutalaiselle seurakunnalle turvallisuuden parantamiseksi. Pieni summa valtiolle mutta se lähettää vahvan viestin siitä, että me välittämme ja huolehdimme uhatuista kansalaisistamme.

Ylös