– Puolustusvoimien kannattaisi harkita israelilaista Trophy APS-järjestelmää panssarivaunujen suojaksi, Peter Östman ehdottaa

18.12.2019 klo 18:45 Eduskunta Samuli Rissanen

Kansanedustaja Peter Östman on huolissaan Leopard 2 -panssarivaunujen omasuojasta ja ehdottaa israelilaista Trophy APS järjestelmää suojaksi.

Tällä hetkellä venäläisvalmisteiset panssarintorjuntaohjukset voivat läpäistä helposti vaunun panssarin.

Puolustusvoimien käyttämää Leopard -panssarivaunua pidetään yhtenä maailman parhaimmista vaunuista: se on nopea, tulivoimainen ja siksi useiden eri maiden armeijoiden käytössä.

Suurin heikkous vaunuissa on kuitenkin aktiivisten omasuojajärjestelmien puute. Vaunussa ei ole tekniikkaa, joka havaitsisi lähestyvät ohjukset tai ammukset ja pyrkisi harhauttamaan tai tuhoamaan niitä

Kansanedustaja Peter Östman kysyy hallitukselta, miten Leopard 2 -panssarivaunun aktiivisista omasuojajärjestelmistä huolehditaan tilanteessa, jossa venäläisvalmisteiset panssarintorjuntaohjukset voivat läpäistä helposti vaunun panssarin.

Östman ehdottaa, että puolustusvoimat harkitsevat israelilaisen Rafaelin kehittämää Trophy APS järjestelmää vaunujen suojaksi.

Esimerkiksi Turkin armeija on käyttänyt samoja Leopard 2 vaunuja hyökätessään Syyriaan kolme vuotta sitten. Todistettavasti Isis-joukot ovat tuhonneet ainakin kymmenen kappaletta Turkin armeijan Leopard 2 vaunuja venäläisillä panssarintorjuntaohjuksilla.

– Suomen tulee ottaa tästä opiksi, Östman sanoo.

Hän ehdottaa, että puolustusvoimat harkitsevat israelilaisen Rafaelin kehittämää Trophy APS järjestelmää vaunujen suojaksi.

Gazan sodan aikana vuonna 2014 Trophy APS -järjestelmä suojasi tehokkaasti Merkava -panssarivaunuja panssaritorjuntaohjuksia vastaan. Myös Leopard 2 -taisteluvaunujen valmistaja Krauss-Maffei Wegmann testaa Trophy APS -järjestelmää Leopard 2 vaunuissa tämän vuoden 2019 aikana. Yhdysvallat suojaa omia panssareitaan jo järjestelmällä.

– Olisiko Suomen syytä hankkia israelilaisten kehittämä Trophy APS -omasuojajärjestelmä tai vastaava Leopard 2 vaunujen turvaksi, Peter Östman kysyy hallitukselta kirjallisessa kysymyksessään.

Ylös