– Haaviston toimien laillisuus on tarpeen tutkia myös ministerin itsensä kannalta, Sari Tanus kertoo kansanedustajien vetoomuksesta

19.12.2019 klo 13:39 Eduskunta Samuli Rissanen

Ulkoministeri Pekka Haaviston toimista al-Holin suomalaisia koskevassa asiassa tulee ministerivastuuasia.

10 kansanedustajaa on vedonnut perustuslakivaliokuntaan asiassa.

KD:n kansanedustaja Sari Tanuksen mukaan on tärkeä selvittää, mitä ulkoministeriön sisällä on aiheen tiimoilta tapahtunut.

– Ulkoministeriön toimintakyvyn ja ulkoministeri Haaviston jatkon kannalta, sekä epäilysten poistamiseksi että vastuiden selvittämiseksi, on tärkeä tutkia ulkoministerin toimien lainmukaisuus, Tanus arvioi.

Hän ja yhdeksän muuta kansanedustajaa on jättänyt perustuslakivaliokunnalle muistutuksen, jossa valiokuntaa pyydetään tutkimaan ulkoministeri Haaviston toimien laillisuus al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten tai Suomesta sinne päätyneiden henkilöiden kotiuttamista koskevassa asiassa.

Juuri vaikeiden asioiden hoitamisessa korostuvat hyvä yhteistyö, vastuiden selkeys ja juridisesti oikeat menettelyt, Tanus muistuttaa.

Tanus kertoo KD-Lehdelle, että selvitystä kaipaa erityisesti se, onko Haavisto esimerkiksi painostanut ulkoministeriön virkamiehiä tekemään lainvastaisia päätöksiä asiassa.

Lisäksi on tutkittava, onko prosessi, jossa ulkoministeriö on asettanut uuden erityisedustajan hoitamaan al-Holin asiaa, ollut laillinen.

Edelleen edustajat pyytävät tutkimaan, onko ulkoministeriössä menetelty laillisesti, kun konsulipäällikkö on pyritty siirtämään uuteen tehtävään pois virastaan.

Tanuksen mukaan asiavyyhti on tarpeen tutkia nimenomaan juridiikan kannalta ja myös tulevaisuutta silmälläpitäen, mikäli samanluontoisia asioita nousisi nopeasti pintaan.

– Poliittista puolta on jo arvioitu, mutta oikeudellinen puoli on selvittämättä. Juuri vaikeiden asioiden hoitamisessa korostuvat hyvä yhteistyö, vastuiden selkeys ja juridisesti oikeat menettelyt, Tanus muistuttaa.

Muistutuksen ovat allekirjoittaneet Tanuksen lisäksi kansanedustajat Mari Rantanen (ps.), Veijo Niemi (ps.), Jari Ronkainen (ps.), Jussi Wihonen (ps.), Tom Packalén (ps.), Heikki Vestman (kok.), Kalle Jokinen (kok.), Kari Tolvanen (kok.) ja Wille Rydman (kok.).

Ylös