”Suuri huoli Iisalmen ja Varkauden käräjäoikeuksien puolesta” – Essayah vetosi oikeusministeri Henrikssoniin

21.12.2019 klo 12:11 Eduskunta Kristiina Kunnas

Savo-Karjalan kansanedustaja Sari Essayah vetosi kyselytunnilla Anna-Maja Henrikssonin kanssa oppositiossa tehtyyn yhteistyöhön. – Silloin peräänkuulutimme yhdessä sekä kielellisen että alueellisen yhdenvertaisuuden toteutumista, Essayah muistutti.

Kristillisdemokraattien puheenjohtajalla, lapinlahtelaisella kansanedustajalla Sari Essayah’lla on iso huoli Iisalmen ja Varkauden käräjäoikeuksien puolesta.

Essayah kysyi ministeri Anna-Maja Henrikssonilta käräjäoikeusuudistuksen jatkosta.

– Aiotteko mahdollisesti linjata asiaa uudestaan ja perutteko muun muassa Iisalmen ja Varkauden käräjäoikeuksien kanslioiden lakkauttamisen?

Essayah vetosi Henrikssonin kanssa tehtyyn yhteistyöhön viime kaudella oppositiossa. Silloin molemmat peräänkuuluttivat sekä kielellisen että alueellisen yhdenvertaisuuden toteutumista.

– Nyt nostan erityisesti tuon Pohjois-Savon tilanteen esille. Siellä näitä päätöksiä ei voida enää perustella niillä säästöillä, joita alun perin lähdettiin hakemaan, Essayah huomautti.

Essayah kertoi Kuopion oikeustalossa ilmenneistä sisäilmaongelmia.

– Sinne eivät myöskään mahdu Iisalmen ja Varkauden käräjäoikeuden kanslioiden lakkautuksesta tulevat henkilöstösiirrot ilman suurta remonttia.

Tämä päätös ei merkitse säästöjä valtiolle, vaan päinvastoin lisää kuluja

Essayah kertoi myös sen, että Kuopiossa on väistötilojakin liian vähän. Tilojen tarvetta on sekä oikeusministeriön että sisäministeriön alaisilla toimijoilla.

– Tämä päätös ei merkitse säästöjä valtiolle, vaan päinvastoin lisää kuluja. Iisalmessa on oltu valmiita jopa alentamaan tilojen vuokraa, jotta käräjäoikeuden kanslia voisi siellä jatkaa.

– Tiedän, että ministeriöön on vedottu Iisalmesta ja Varkaudesta, totesi Essayah.

– Huoli asianajajapalveluiden saatavuudesta tulevaisuudessa on aiheellinen. Vaivaton pääsy näiden palveluiden pariin on turvattava jatkossakin asuinpaikasta riippumatta – se on myös paikallisten yritystemme toiminnan kannalta erityisen tärkeää.

Ministeri Henriksson ei kommentoinut kysymystä istunnossa, mutta totesi Essayah’lle perehtyvänsä asiaan huolella.

 

Ylös