Pääministeri Sanna Marin lupaa uudenvuoden tervehdyksessään hallituksen reagoivan hidastuvaan talouskasvuun

31.12.2019 klo 09:35 Politiikka Samuli Rissanen

Pääministeri Sanna Marin lupaa ensimmäisessä uudenvuoden tervehdyksessään hallituksen tekevän osansa talouden vahvistamiseksi.

Pääministeri Sanna Marin lupaa ensimmäisessä uudenvuoden tervehdyksessään, että hallitus tekee osansa turvatakseen Suomen taloudellisen kestävyyden. Taloudellista kestävyyttä tavoitellaan työllisyyden vahvistamisella, mutta myös investoinneilla koulutukseen, tutkimukseen ja infrastruktuuriin sekä uudistamalla elinkeinorakennetta ilmastollisesti kestäväksi.

Marinin mukaan hallitus pyrkii tukemaan talouden kehitystä pitämällä yritysten toimintaympäristön vakaana ja ennustettavana ja reagoimalla suhdanteisiin. Ensi vuoden talousarvio on hidastuvan kasvun oloissa viritetty lievästi elvyttäväksi.

– On vältettävä poukkoilevaa politiikkaa ja samalla reagoitava suhdanteisiin. Näin olemme myös tehneet ensi vuoden talousarviossa, joka on hidastuvan kasvun oloissa lievästi elvyttävä,

– Paljon on kiinni siitäkin, miten maailmantalous kehittyy. Suomi on väestöllisesti pieni maa Euroopan laidalla ja taloutemme nojaa vahvasti vientiin. Hallitus ei pysty kaikkeen, mutta se voi tehdä osansa. Vakaa ja ennustettava toimintaympäristö on yritysten kannalta tärkeä asia.

– On vältettävä poukkoilevaa politiikkaa ja samalla reagoitava suhdanteisiin. Näin olemme myös tehneet ensi vuoden talousarviossa, joka on hidastuvan kasvun oloissa lievästi elvyttävä, Marin sanoo.

Pääministeri muistuttaa, että vuoden 2020 alussa pienimmät eläkkeet nousevat, perusturvan korotukset tulevat voimaan, koulutuksen rahoitus kasvaa kaikilla koulutusasteilla ja peruspalvelujen rahoitus vahvistuu. Yhdenvertainen oikeus kokoaikaiseen varhaiskasvatukseen palautetaan kaikille lapsille ja päivähoidon ryhmäkoot pienenevät.

Tammikuussa pienituloiset eläkeläiset saavat myös enemmän euroja elämiseen. Yli 600 000 suomalaisen eläke paranee. 70 prosentilla suomalaisista käytettävissä olevat tulot kasvavat. Työttömät ihmiset voivat keskittyä hakemaan uutta työpaikkaa ilman huolta toimeentulon leikkauksesta, kun aktiivimalli poistuu.

– Yhteiskunnan vahvuutta ei mitata sen vauraimpien vahvuudella vaan sillä, kuinka sen heikoimmassa asemassa olevat kansalaiset elämässään pärjäävät. On kysyttävä, onko jokaisella mahdollisuus hyvään ja ihmisarvoiseen elämään, Marin linjaa.

Hän päättää tervehdyksensä lainaamalla ajatelman presidentti Mauno Koivistolta, jonka elämää ja uraa käsittelevää televisiosarjaa on Marinin mukaan katsottu heillä tänä jouluna.

Koiviston sanat sopivat Marinin mukaan hyvin alkavan uuden vuosikymmenen kynnykselle:
– Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.

Ylös