Niinistö vaatii loppua vihan lietsomiselle ja työrauhaa politiikkaan

1.1.2020 klo 12:30 Politiikka Samuli Rissanen

Presidentti Sauli Niinistö puuttuu uudenvuodenpuheessaan suomalaiseen keskusteluilmapiiriin ja kantaa huolta siitä, miten Suomessa kohdellaan kanssaihmisiä.

Hän peräänkuulutti työrauhaa myös politiikkaan.

Niinistön mielestä tapa keskustella on muuttunut ja halu aitoon keskusteluun vähentynyt. Tilalle on tullut jakolinjojen vahvistaminen ja tahallinen väärinymmärtäminen, Niinistö arvioi uudenvuoden puheessaan.

Kun tiedolla on merkitystä vain sen palvellessa omaa agendaa, syntyy tilaa puolitotuuksille, valheillekin.

– Kun halua aitoon keskusteluun ei enää ole, lisääntyy tahallinen väärinymmärtäminen. Kun tiedolla on merkitystä vain sen palvellessa omaa agendaa, syntyy tilaa puolitotuuksille, valheillekin.

– Tämä kehitys meidän on katkaistava. Kyse ei ole yksinomaan siitä, millainen ilmapiiri olisi keskustelun osapuolille miellyttävämpi. Panoksena on myös Suomen menestyksen tärkein tekijä. Toistemme ymmärtämys, presidentti sanoi..

Presidentti Sauli Niinistö peräänkulutti uudenvuodenpuheessaan työrauhaa myös politiikkaan ja muistutti, että vaikka pääministeri on jatkuvan tarkkailun alla ja suurten vaatimusten kohteena, toimii hallitus kuitenkin kollegiona.

Ninistö kertasi, että yksikään tällä vuosituhannella nimitetty hallitus ei ole istunut täyttä kautta. Vuodesta 2003 lukien nyt aloittanut hallitus on yhdeksäs ja pääministeri kahdeksas.

– Aiemmin totuttu täyden vaalikauden rytmi on pudonnut keskimäärin alle kahden ja puolen vuoden. Äkkiseltään luvut voisi tulkita haurastuvan parlamentarismin tai levottoman poliittisen tilanteen aiheuttamiksi.

– Näin ei kuitenkaan ole. Yksikään hallitus ei ole kaatunut välikysymykseen eikä kertaakaan ole päädytty poliittiseen pattitilanteeseen. Oikeastaan päinvastoin. Kesken kauden eronnutta hallitusta on pikaiseen seurannut uusi hallitus lähes identtisellä ohjelmalla ja kokoonpanolla. Lukuun ottamatta vaihtunutta pääministeriä, Niinistö täsmensi.

Niinistö huomautti, että hallituksen keulakuvana pääministeri jää näkyvimmin vastaamaan yleisölle ja omilleen ratkaisuista, jotka eivät aina kaikkia miellytä. Jos samalla suosio tai kannatus heikkenee, paineet kasvavat. Yksittäinen virhe tai epäonnistuminen voi ne laukaista.

– Kiinnittäisin jälleen huomiota siihen, että hallitus toimii kollegiona. Siitä, mitä yhdessä päätetään, yhdessä vastataan. Tämä kiistaton yhteisvastuu on jäänyt vähemmälle huomiolle, mutta sen muistaminen voi sekä keventää pääministerin taakkaa että rohkaista häntä toimissaan.

Niinistö toteaa, että poliittista draamaa syntyy hetkessä, mutta politiikan tulokset ottavat aikansa.

– Politiikassakin tarvitaan työrauhaa, hän sanoi.

Ylös