Perustuslakivaliokunta kuulee tänään Pekka Haavistoa al-Holin suomalaisten kotiuttamisasiassa

14.1.2020 klo 07:47 Eduskunta Samuli Rissanen

Ulkoministeri Pekka Haaviston al-Holin leirin suomalaisia koskevien toimien laillisuuden tutkiminen jatkuu tänään eduskunnan perustuslakivaliokunnassa.

Asiasta tuli ministerivastuukysymys, kun 10 kansanedustajaa vetosi joulun alla perustuslakivaliokuntaan.

Ulkoministeri Pekka Haavisto saapuu tänään perustuslakivaliokunnan kuultavaksi al-Holin suomalaisia leiriläisiä koskevista toimistaan.

Asiasta tuli ministerivastuukysymys, kun kymmenen opposition kansanedustajaa jätti joulukuussa muistutuksen, jossa pyydetään perustuslakivaliokuntaa tutkimaan Haaviston toimien laillisuus Syyrian al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamisasiassa.

Asiasta tuli ministerivastuukysymys, kun kymmenen opposition kansanedustajaa jätti joulukuussa muistutuksen, jossa pyydetään perustuslakivaliokuntaa tutkimaan Haaviston toimien laillisuus Syyrian al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamisasiassa.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus oli yksi kansanedustajista, jotka vaativat Haaviston toimien laillisuuden tutkimista. Tanuksen mukaan on tärkeä selvittää, mitä ulkoministeriön sisällä on aiheen tiimoilta tapahtunut.

– Ulkoministeriön toimintakyvyn ja ulkoministeri Haaviston jatkon kannalta, sekä epäilysten poistamiseksi että vastuiden selvittämiseksi, on tärkeä tutkia ulkoministerin toimien lainmukaisuus, Tanus arvioi KD-Lehdelle jouluviikolla.

Kymmenen opposition kansanedustajaa jätti joulukuussa muistutuksen, jossa pyydetään perustuslakivaliokuntaa tutkimaan Haaviston toimien laillisuus Syyrian al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamisasiassa. KD:n Sari Tanus oli yksi heistä. (Kuva:Samuli Rissanen)

Tanus kertoi KD-Lehdelle, että selvitystä kaipaa erityisesti se, onko Haavisto esimerkiksi painostanut ulkoministeriön virkamiehiä tekemään lainvastaisia päätöksiä asiassa.

Lisäksi on tutkittava, onko prosessi, jossa ulkoministeriö on asettanut uuden erityisedustajan hoitamaan al-Holin asiaa, ollut laillinen.

Tanuksen mukaan asiavyyhti on tarpeen tutkia nimenomaan juridiikan kannalta ja myös tulevaisuutta silmälläpitäen, mikäli samanluontoisia asioita nousisi nopeasti pintaan.

– Poliittista puolta on jo arvioitu, mutta oikeudellinen puoli on selvittämättä. Juuri vaikeiden asioiden hoitamisessa korostuvat hyvä yhteistyö, vastuiden selkeys ja juridisesti oikeat menettelyt, Tanus muistuttaa.

Lain mukaan ministeriä vastaan voidaan nostaa syyte, jos tämä on tehtävässään olennaisesti rikkonut siihen kuuluvia velvollisuuksia tai menetellyt muutoin selvästi lainvastaisesti, joko tahallaan tai törkeän huolimattomuuden vuoksi.

Valiokunta kuulee Haaviston ja Tuomisen lausunnot tänään. Myöhemmin se kuulee asiantuntijoina kolmea valtiosääntöoikeuden, kolmea rikosoikeuden ja kolmea hallinto-oikeuden professoria.

Ylös