Auschwitzin vapautuksesta 75 vuotta – presidentti Niinistö ja kansanedustaja Östman osallistuvat juhlallisuuksiin

18.1.2020 klo 12:40 Politiikka Merja Eräpolku

Auschwitz-Birkenaun keskitysleirin vapauttamisen 75-vuotisjuhlallisuuksiin Israelissa ja Puolassa osallistuu Suomen valtion edustajana Tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja Peter Östman osallistuu symposiumiin Puolassa.

Auschwitz-Birkenaun keskitysleirin vapauttamisesta on 75 vuotta. Tammikuun lopulla järjestetään useita juhlatilaisuuksia ja tapahtumia eri puolilla maailmaa, myös Suomessa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vierailee Israelissa 21.–24. tammikuuta 2020. Matkan aikana presidentti Niinistö osallistuu World Holocaust Forum -muistotilaisuuteen Jerusalemissa.

Yad Vashemissa pidettävään muistotilaisuuteen osallistuu Israelin presidentti Reuven Rivlinin kutsusta lähes 40 valtion- tai hallituksen päämiestä. Presidentti Niinistön ohjelmaan Israelissa kuuluu myös kahdenvälinen tapaaminen presidentti Rivlinin kanssa. Vierailun aikana juhlistetaan myös Suomen ja Israelin välisten diplomaattisuhteiden 70-vuotisjuhlavuotta.

Niinistö osallistuu myös Auschwitzin vapautuksen muistotilaisuuteen 27. tammikuuta Puolassa. Tilaisuuteen osallistuu valtion- ja hallituksen päämiehiä sekä kunniavieraina noin 200 Auschwitzin keskitys- ja tuhoamisleiriltä selviytynyttä. Vierailun aikana presidentti Niinistö tapaa lisäksi Puolan presidentti Andrzej Dudan kahdenvälisesti.

Eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östman puolestaan osallistuu Auschwitz-Birkenaun vapautumisen 75-vuotisjuhlatapahtumiin kuuluvaan symposiumiin Auschwitz-Birkenaussa 20-21. tammikuuta.

Tapahtuman pääjärjestäjänä on European Jewish Association. Tapahtumassa muun muassa keskustellaan antisemitismin lisääntymisestä. Yli 20 maan ministerit ja parlamentin jäsenet osallistuvat näihin juhlallisuuksiin ja symposiumiin.

Auschwitz-Birkenau oli toisen maailmansodan aikainen saksalaisten käyttämä keskitys- ja tuhoamisleirikompleksi, jossa murhattiin yli miljoona ihmistä. Etelä-Puolassa lähellä Krakovaa sijaitseva Auschwitz on Unescon maailmanperintökohde, jossa toimii museo.

Ylös