Päivi Räsänen katastrofaalisesta syntyvyyden laskusta: Nyt hälytyskellot soimaan hallitus!

23.1.2020 klo 13:24 Politiikka Kristiina Kunnas

Kokenut lääkäri-kansanedustaja Päivi Räsänen muistuttaa hallitusta, että syntyvyyden syöksykierteessä olisi myrkkyä, jos kotihoidontukea ryhdyttäisiin leikkaamaan.

Suomessa syntyneiden lasten määrä sukelsi vuonna 2019 pohjalukemiin. Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen toivoo hallitukselta kärkihankkeita syntyvyyden kohentamiseksi.

– Suomessa syntyi viime vuonna 45 597 lasta. Edellisen kerran näin vähän vauvoja syntyi meillä nälkävuosien aikaan vuonna 1868 ja 1830-luvun lopulla. Vauvamäärä on pudonnut jyrkästi koko 2010-luvun aikana, Räsänen muistuttaa.

– Tilanne on katastrofaalinen. Hallituksen tulee nyt nostaa prioriteettilistan kärkeen toimenpiteet syntyvyyden kohentamiseksi.

Räsänen sanoo, että monipuolisia toimenpiteitä tarvitaan ripeästi.

– Emme saa alistua syntyvyyden täydelliseen romahdukseen ilman että mitään tehdään, Päivi Räsänen vaatii.

Tilaston mukaan myös Suomen kokonaishedelmällisyysluku oli viime vuonna koko mittaushistorian matalin. 2019 Suomessa kuoli 53 559 ihmistä ja syntyneitä oli 7 962 vähemmän kuin kuolleita.

Lapsilisän korotus on saatava kaiken kokoisille lapsiperheille, ja jokaisesta uudesta syntyvästä lapsesta pitäisi maksaa 1 000 euron vauvaraha. – Päivi Räsänen

– Syntyvyyden lisääminen edellyttää perhetukien korotuksia ja perheen ja opiskelun tai työn parempaa yhteensovittamista. Perhepolitiikalla voidaan vaikuttaa syntyvyyteen, Räsänen toteaa.

Hän huomauttaa, että Virossa on syntyvyys saatu nousuun tekemällä perhetukiin parannuksia. Kolmilapsinen perhe saa lapsilisää 500 euroa ja sen lisäksi 340 euron vauvarahan. Suomessa vastaavan perheen lapsilisä on 334 euroa.

– Hallitus korottaa vain yksinhuoltajaperheiden ja suurperheiden lapsilisiä, mutta lapsilisän korotus on saatava kaiken kokoisille lapsiperheille.

– Jokaisesta uudesta syntyvästä lapsesta pitäisi maksaa 1 000 euron vauvaraha, Päivi Räsänen haluaa. Kristillisdemokraatit on ehdottanut tätä tuhannen euron bonus-lapsilisää.

Räsänen pelkää, että kotihoidontukeen tehdään muutoksia.

– Syntyvyyden syöksykierteessä olisi myrkkyä, jos kotihoidontukea ryhdyttäisiin leikkaamaan. Kotihoidontuki on joustava tukimuoto, joka mahdollistaa perheen ja työn yhdistämisen, ja ottaa huomioon perheiden valinnanvapauden ja lapsen edun.

– On kestämätöntä, että vakavasta vauvapulasta kärsivässä Suomessa yli 9 000 lapsen elämä päättyy vuosittain jo ennen syntymää raskaudenkeskeytykseen sosiaalisin perustein, lääkäri-kansanedustaja Räsänen murehtii.

 

Ylös