Huumekauppa siirtynyt reppuihin

21.2.2020 klo 11:04 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Aiemmin huumekauppa oli harvojen kauppiaiden varassa. Poliisi tiesi melko tarkkaan, missä kauppa kävi, ja pääsi siihen käsiksi. Nyt huumekauppaa pyörittää järjestäytynyt rikollisuus, ja lisäksi suuri osa käyttäjistä on kauppiaita. Suuret takavarikoidut erät ovat asiantuntijoiden mukaan vain jäävuoren huippu.

Ehkä neljä viidestä hoitolääkkeitä saavasta myy lääkkeitään. Kokenut huumetyöntekijä väittää: ”15-vuotias saa Tampereen keskustasta helpommin Subutexiä kuin olutta.”

Hoidon resurssipulasta kertoo se, että jos korvaushoidon pitäisi päättyä jo parin vuoden jälkeen, jatkuu se nyt joillakuilla jopa vuosikymmeniä – mikäli he pysyvät hengissä.

Nuoret suhtautuvat huumeisiin entistä avoimemmin ja myönteisemmin.

Nuoret suhtautuvat huumeisiin entistä avoimemmin ja myönteisemmin. Nuoret käyttävät verkkoa, huumeet maksetaan pienissä erissä. Tyrkyttävä tarjonta kasvaa. Pikkukylällä ja isolla kaupungilla ei ole enää eroa: huumekauppa on globaalia. Jos pää halutaan sekaisin, on siihen runsaasti keinoja.

THL sanoo, että Suomessa on ehkä 200 000 huumeidenkäyttäjää, kun poliisi uskoo heitä olevan jo puoli miljoonaa.

Kannabiksen laillistamista ajavat eivät välitä kannabispsykoosi-pelotteesta. Vaikka moni putoaa psykoosin jälkeen henkeä uhkaavaan masennukseen, se ei kannabiksen kannattajia hetkauta.

Huumekauppaan kuuluu äärimmäisen raaka väkivalta. Empatiakyvyttömyys ja tunteiden häviäminen huumeiden käytön seurauksena ajavat järkyttäviin pahoinpitelyihin jo muutaman kympin huumevelkojen vuoksi.

Auttamistyöntekijät ennustavat huumeidenkäytön lisääntymisen räjäyttävän sekä terveydenhuollon kustannukset että turvallisuuden.

Kokeneen auttajan sanojen mukaan pahinta, mitä läheinen voi huumeidenkäyttäjälle tehdä, on maksaa hänen velkojaan. Niin kauan kuin joku maksaa huumevelat, tarjoaa kauppias yhä enemmän velkaa, raha menee rikollisuuteen ja joudutaan aina vain syvemmälle.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmää vaatii lisää lääkkeetöntä vieroitushoitoa ja varhaista puuttumista ongelmiin.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmää vaatii lisää lääkkeetöntä vieroitushoitoa ja varhaista puuttumista ongelmiin. Tekojen rangaistavuus ei saa olla este hoitoon hakeutumiselle, sillä terveydenhoitohenkilökunnalla on vaitiolovelvollisuus. KD vaatii myös koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon resurssien lisäämistä.

Ylös