Israelin suurlähetystöä ja juutalaista seurakuntaa on suojeltava antisemitistisiltä teoilta, vaativat kansanedustajat

5.2.2020 klo 12:17 Eduskunta Merja Eräpolku

– Suomen velvollisuus on taata ulkomaisten suurlähetystöjen ja diplomaattien turvallisuus. Kun suurlähetystö altistuu vandalismille, vaikuttaa se myös Suomen ja Israelin kahdenvälisiin suhteisiin, kansanedustaja Peter Östman toteaa.

Eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östman (kd) ja 24 muuta kansanedustajaa vaativat hallitukselta toimia, joilla turvataan Israelin Suomen suurlähetystön koskemattomuus ja turvallisuus.

Vain viikko Holokaustin muistopäivän jälkeen Israelin suurlähetystö Helsingissä joutui jälleen ilkivallan kohteeksi. Lähetystön oven edustalle liimattiin lakkautetun Pohjoismaisen vastarintaliikkeen tarroja. Israelin suurlähetystöön on kohdistunut ilkivaltaa yli 20 kertaa viimeisen kahden vuoden aikana. Esimerkiksi suurlähetystön lasiovet rikottiin viime syksynä. Ketään ei ole toistaiseksi otettu kiinni suurlähetystöä vastaan tehdyistä ilkivallanteoista.

Antisemitistiset teot ovat muuttuneet yhä rohkeammiksi.

Poliisin tilastojen mukaan juutalaisuuteen tai juutalaisiin kohdistuneiden viharikosepäilyjen määrä on kasvanut Suomessa viime vuosina. Antisemitistiset teot ovat muuttuneet myös yhä rohkeammiksi. Holokaustin muistopäivänä Turun synagogaa töhrittiin maalilla. Tampereella Kohti vapautta -uusnatsiliike järjesti mielenosoituksen, jossa poliisin mukaan muun muassa poltettiin Israelin lippu.

Östmanin tekemän kirjallisen kysymyksen aiheesta on allekirjoittanut yhteensä 25 kansanedustajaa viidestä eri puolueesta. Kysymyksessä odotetaan vastauksia siihen, miten hallitus aikoo taata Helsingin Israelin suurlähetystön koskemattomuuden ja sen henkilökunnan turvallisuuden, sekä miten hallitus tulee puuttumaan antisemitismiin ja vastaaviin ilmiöihin Suomessa.

Ylös