– Tavallisena pidetystä ihmisestä voi sukeutua ensin sanan ja sitten tekojen julmuri, Niinistö muistutti rasismin kehityskulusta

5.2.2020 klo 14:17 Eduskunta Samuli Rissanen

– Merkkejä siitä, että antisemitismi ja rasismi jälleen nostavat päätään, löytyy valitettavasti Suomestakin, presidentti Sauli Niinistö muistutti puheessaan, jolla hän avasi valtiopäivien avajaiset eduskunnassa.

Presidentti Sauli Niinistö nosti vuoden 2020 valtiopäiville kokoontuvalle eduskunnalle suunnatussa puheessaan voimakkaasti esiin antisemitismin ja rasismin, joka nostaa päätään Euroopassa, ja myös Suomessa.

Niinistön teemavalinta on ajankohtainen, sillä hän osallistui viime viikkoina vietettyihin holokausti-muistotilaisuuksiin, joissa muistettiin 75 vuoden takaista Auschwitz-Birkenaun keskitysleirin vapauttamista.

Tavallisena pidetystä ihmisestä voi sukeutua ensin sanan ja sitten tekojen julmuri.

Niinistön mielestä historiallisen tragedian edessä hiljentyminen antaa ajattelemisen aihetta myös nykyajassa, sillä ihmisluonto ei ole muutaman sukupolven aikana muuttunut vihalle immuuniksi.

– Merkkejä siitä, että antisemitismi ja rasismi jälleen pyrkivät nostamaan päätään, löytyy valitettavasti myös meiltä. Niiden torjunnassa on oltava päättäväinen. Ne eivät ansaitse mitään jalansijaa yhteiskunnassamme, Niinistö sanoo.

Hän muistutti, että rasismissa on pohjimmiltaan kyse toisen tekemisestä arvottomaksi hänen syntyperänsä vuoksi. Vihapuhe syntyy samasta lähteestä; se on toisen arvottomaksi tekemistä, hänen mielipiteidensä tai toimintansa vuoksi.

– Se synnyttää kohteessaan tunteiden kirjoa häpeästä vihaan.

Niinistön mukaan raskaita leimoja, suunnasta tai toisesta, ei pidä lyödä löysin perustein.

– Yksilöinä meidän kaikkien on nautittava samaa suojaa, myös leimaamista vastaan. Olemme sitten jonkin enemmistön tai jonkin vähemmistön edustajia. Jos aiheettomat nimittelyt arkipäiväistyvät, niiden vaikutus laimenee. Torjunnan kohteena oleva ilmiökin saattaa arkipäiväistyä, tuntua tavanomaiselta.

Niinistö pohtikin, millainen kehityskulku saa ihmisen myötäilemään tai ainakin sulkemaan silmänsä rasismilta.

– Ketju näyttää lähtevän vastakkainasettelusta asteittain nousevaan vihaan ja lopuksi inhimillisyyden katoamiseen. Näin tavallisena pidetystä ihmisestä voi sukeutua ensin sanan ja sitten tekojen julmuri.

Ylös