Puhemies Vanhanen valtiopäivien avajaisissa: ”Suomen poliittinen kenttä ei jakaudu kahteen osaan vaan useisiin vaihtoehtoihin”

5.2.2020 klo 14:28 Eduskunta Kristiina Kunnas

Puhemies Matti Vanhanen muistutti valtiopäivien avajaispuheessaan, että tulosten aikaansaamiseksi on usein hyväksyttävä ja ymmärrettävä myös sitä, mitä muut esittävät. – Silloin saa myös itselleen tärkeitä tavoitteita eteenpäin, Vanhanen totesi.

– Saadakseen huomiota kielenkäyttöä tai tekoja joutuu nykyaikana kärjistämään. Tämä on osa valitettavaa kehityskulkua, lausui puhemies Matti Vanhanen valtiopäivien avajaisissa.

Demokratian perusominaisuus on vallan ja vastavoimien välinen avoin väittely, ja usein vuorottelu.

– Meillä Suomessa ei ole menty niin sanottuun blokkiajatteluun, vaan on totuttu puolueiden välillä vaihtuviin koalitioihin.

– Suomen poliittinen kenttä ei jakaudu kahteen osaan vaan se jakautuu useisiin erilaisiin vaihtoehtoihin, joiden välillä on tulosten aikaansaamiseksi kyettävä tekemään kompromisseja.

Vanhanen toivoi, että toisen kunnioittaminen näkyisi eduskuntatyöskentelyssä.

– Me kättelemme ja kuuntelemme toisiamme, Vanhanen totesi.

Puhemies muistutti, että alkavat valtiopäivät ovat työntäyteiset. Työllisyyteen vaikuttaminen on tavoitteena.

– Tehtävä ei ole helppo, koska työllisyystoimia on jokainen hallitus joutunut etsimään ja monet keinot on jo käytetty.

– Mutta tulos on kuitenkin mahdollista saavuttaa meillä, kuten se on saavutettu muuallakin pohjolassa, Vanhanen uskoi.

Vanhanen keskittyi puheessaan myös väestökehitykseen.

Nykyisten noin 2 900 peruskoulun ensimmäisen luokan sijasta tarvitsemme viiden vuoden kukuttua enää reilut 2 300 luokkahuonetta, viiden aloittavan luokan sijasta riittää vain neljä.

– Nostan yhden välittömän seurakuksen esiin. Nykyisten noin 2 900 peruskoulun ensimmäisen luokan sijasta tarvitsemme viiden vuoden kukuttua enää reilut 2 300 luokkahuonetta, viiden aloittavan luokan sijasta riittää vain neljä.

– Ja kuitenkin samaan aikaan meidän on kyettävä lisäämään voimavaroja ikääntyvien ikäluokkien tarpeisiin, Vanhanen muistutti.

Puheensa lopuksi Vanhanen kiitti tasavallan presidenttiä hyvästä yhteistyöstä.

– Vaikka ihmiset politiikassa vaihtuvat, instituutiot säilyvät. Arvostamme suuresti sitä tapaa, jolla kausillanne eduskunnan ja tasavallan presidentin välinen vuorovaikutus on toteutettu, Vanhanen totesi.

Valtiopäivien avajaisia seurasivat myös rouva Jenni Haukio sekä presidenttipari Tarja Halonen ja Pentti Arajärvi. (Kuva Kristiina Kunnas)

Ylös