– Aikooko hallitus edistää uskonnonvapaustavoitteita ulkopolitiikassaan, kristillisdemokraattien kansanedustajat kysyvät

7.2.2020 klo 15:47 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja Antero Laukkanen patistaa hallitusta toimiin uskonnonvapausstrategian laatimiseksi. Hallituksen vastattavaksi jättämässään kirjallisessa kysymyksessä kristillisdemokraattien kansanedustajat kysyvät, miten hallitus aikoo edistää uskonnonvapaustavoitteita Suomen ulkosuhdepolitiikassa.

Maailman ihmisistä lähes 80 prosenttia elää maissa, joissa uskonnonvapautta rajoitetaan. Uskonnonvapautta rajoittavat niin valtiot kuin sosiaaliset ryhmätkin.

Jos uskonnonvapautta loukataan, tarkoittaa se yleensä myös muiden perusvapauksien ja -oikeuksien loukkaamista

– Monesti taustalla on se, että maassa on jokin vahva valtauskonto, josta muut vähemmistöuskonnot kärsivät. Jos uskonnonvapautta loukataan, tarkoittaa se yleensä myös muiden perusvapauksien ja -oikeuksien loukkaamista, kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen muistuttaa.

Hän ja muut kristillisdemokraattien kansanedustajat kysyvät hallitukselta, miten se aikoo edistää uskonnonvapaustavoitteita ulkopolitiikassaan.

Suomi on sitoutunut ihmisoikeusperustaiseen ulkopolitiikkaan, mutta toimenpiteistä on pitkälti puuttunut uskonnonvapauden johdonmukainen edistäminen laajemman ihmisoikeusagendan yhteydessä, kristillisdemokraattien kansanedustajat muistuttavat.

– Uskonnollinen tai muu maailmankatsomuksellinen arvopohja vaikuttaa voimakkaasti paitsi kulttuuriin niin myös yhteiskunnallisiin käsityksiin. Suuri osa maailman väestöstä tulkitsee maailmaa ja yhteiskuntaa uskonnollisesta maailmankatsomuksesta käsin, kysymyksen perusteluissa todetaan.

Pääministeri Jyrki Kataisen hallituskaudella vuonna 2012 Suomen Ekumeeninen Neuvosto (SEN) selvitti ulkoministeriön tutkimusrahoituksella uskonnonvapauden johdonmukaista integroimista Suomen ulkopolitiikkaan sekä laatimaan suosituksia jatkotoiminnalle.

Selvityksessä todettiin muun muassa, että uskonnonvapaus tulisi ottaa johdonmukaisesti osaksi Suomen ulko-, turvallisuus- ja kehityspolitiikkaa.

Suosituksissa todettiin myös, että Suomi tarvitsee ulkopoliittisen uskonnonvapausstrategian, jossa tulee kehittää muun muassa asiantuntemusta aiheesta, yhteistyöverkostojen luomista ja hyödyntämistä, uskonnonvapaustavoitteiden valtavirtaistamista, prosessien tukemista ja uusien toimintojen kehittämistä.

 

Ylös