Olosuhteita ei voi valita, asenteen voi

27.3.2020 klo 14:12 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Suomi oli valmistautumaton poikkeustilaan. Emme vain yksinkertaisesti ole tottuneita vapautemme – perusoikeuksista lopulta kaikkein näkyvimmän – rajoituksiin. Uhmaa ja omaa harkintavaltaa eli välinpitämättömyyttä näkyi heti. Hyväkuntoiset ikäihmiset eivät voineet mitenkään käsittää liikkumisensa rajoittamista tai nuoret hengailun kieltämistä.

Nyt kun Uusimaa todennäköisesti sulkeutuu, joutuu kansalaistottevaisuus entistä suuremmalle koetukselle. Voimme vasta arvailla, miten uusia rajoituksia kyetään valvomaan ja mitä sanktioita niiden rikkomisesta seuraa.

Sosiaalityöntekijät arvioivat, että tilanteet kodeissa voivat pidentyvän poikkeustilan myötä muuttua rajusti huonompaan suuntaan. Yksinolevat vanhukset saattavat säilyä ilman tartuntaa, mutta heidän elämänlaatunsa väistämättä heikkenee lähikontaktien puutteen ja rajoitusten vuoksi. Neljän seinän sisään pakosta säilötyn lapsiperheen tilanne on kuin painekattilan: jonnekin ylimääräisen paineen on purkauduttava. Lähisuhdeväkivallasta kärsivien tilanne kiristyy: naiselle turvattomin paikka Suomessa on koti, miehelle katu.

Ihannemaailmassa kalenterien tyhjeneminen menoista voisi toimia oivallisena yhteenhitsaajana: kerrankin perheillä on aikaa olla ja harrastaa kotoilua yhdessä, leipoa ja askarrella, keskustella ja kuunnella, tutustua toisiinsa. Mikä mahdollisuus!

Taloudelliset menetykset ovat todelliset ja tulevaisuus on tänä vuonna ja tästä eteenpäin pitkään epävarma. Eikä kukaan tiedä, jatkuuko poikkeustila kuukauden tai kaksi vaiko puoli vuotta tai vuoden.

Emme kuitenkaan ole ideaalissa. Osaa painaa raskas toimeentulon huoli, ja kaikkia epävarmuus tulevasta. Taloudelliset menetykset ovat todelliset ja tulevaisuus on tänä vuonna ja tästä eteenpäin pitkään epävarma. Eikä kukaan tiedä, jatkuuko poikkeustila kuukauden tai kaksi vaiko puoli vuotta tai vuoden.

Olosuhdetta ei voi valita, mutta asenteen voi. Ainakin silloin, jos huolet eivät ole elämää ja henkeä uhkaavia. Tilanne muuttuu isosti toiseksi, jos ja kun kuolema vierailee lähipiirissä.

Ainakin me, joilla ei ole todellinen hätä: Lopetetaan turha ruikutus! Rohkaistaan toisiamme ja kannustetaan Kristillisdemokraattien päättäjiä jatkamaan sitä hyvää politiikkaa, joka on vaatinut myös hallituksen päätöksiä proaktiivisiksi, eli ennaltaehkäiseviksi toimiksi, ja pyrkinyt helpottamaan ahdinkoon joutuvien yrittäjien ja työntekijöiden taloustilannetta välittömästi.

Ylös