Monimuotoinen Israel ja sekava Syyria

24.2.2020 klo 10:25 Ulkomaat Teuvo V. Riikonen

Lähi-idän kriisien keskipisteessä on Israel, kolmen uskonnon pyhä maa ja alueen ainoa demokratia.

Israel rakentaa turva-aitaa myös pohjoiselle rajalleen, iskee etukäteen Syyriassa, Siinailla ja missä tahansa. Israel nähdään vain ongelmana ja esimerkiksi radikaali vasemmisto on hyvinkin Israel-vastainen, vaikka maa muistuttaa sisäpoliittisesti enemmän Suomea kuin Yhdysvaltoja. Tasa-arvo Israelissa on pitkällä ja maa tarjoaa turvapaikkoja arabimaiden syrjityille homoseksuaaleille ja sukupuolivähemmistöille.

Israel on demokratia, jossa parlamentin neljävuotinen kausi on useimmiten kahdesta kolmeen vuotta ja poliittinen kartta hyvin pirstaleinen. Sananlasku kuvaa tilannetta hyvin: ”Missä on kaksi israelilaista, siellä on kolme puoluetta.” Liberaali Israel tekee abortteja, pilkkaa satiirisesti omia politikkoja ja uskonnollisia tapoja sekä antaa sananvapauden. Euroviisuihin Israel on lähettänyt hengellisen kappaleen, transsukupuolisen edustajan ja joidenkin mielestä sukupuolettoman ihmisen. Se on voittanut seuratun kisan neljä kertaa.

Kristityille Israel on Pyhä maa. Israelilaiset itse käyvät koko ajan ankaraa sisäistä kritiikkiä esimerkiksi Länsirannan tulevaisuudesta. Tutkimusten mukaan nuoremmista sukupolvista yhä suurempi osa kannattaa kahden valtion mallia suhteessa Palestiina-kysymykseen.

Syyrian sodan suurin murhenäytelmä on valtava pakolaistulva maan sisällä ja ulkomailla.

Syyriassa Assadin hallinto ei kaatunut ja maa olisi voitu muutama vuosi sitten jakaa neljäksi – viideksi uudeksi valtioksi. Tilanne on edelleen ratkaisematon. Ydin on siinä, miten päästä keskustelemaan Assadin hallinnon kanssa. Venäjä ei ainoastaan keskustele, vaan tukee aktiivisesti. 1960-luvulta asti vallassa oleva Assadin hallinto on vähemmistöön kuuluva shiialainen alaviitti-ryhmä, joka pysyi pitkään vallassa liittoutumalla muiden vähemmistöjen kanssa, ja jätti enemmistösunnit vallan ulkopuolelle.

Syyrian sodan suurin murhenäytelmä on valtava pakolaistulva maan sisällä ja ulkomailla. Noin kymmenen prosenttia sotaa edeltäneestä väestöstä on kuollut tai haavoittunut. Maan sisäisessä evakossa arvellaan olevan seitsemän tai jopa kahdeksan miljoonaa ihmistä. Samaten ulkomaille on paennut miljoonia. Libanon on suurin vastaanottajamaa suhteessa omaan asukaslukuun.

 

Lähi-idän kriisin taustat ja nykyisyys

Kirjoittaja Teuvo V. Riikonen on työskennellyt useaan otteeseen Lähi-idässä. Hän pohtii artikkelissaan KD-verkkolehdessä  Lähi-idän kriisin taustoja ja nykyisyyttä. Lue artikkeli täältä

Kirjailija ja toiminnanjohtaja Teuvo V. Riikonen on työskennellyt rauhanturvajoukoissa neljä eri kertaa, viimeksi Libanonissa.

 

Ylös