– PS-Nuorissa tunnelma on ollut jo pitkään sellainen, että tällaista saattoi odottaa, KD Nuorten puheenjohtaja Annika Lyytikäinen ei yllättynyt Jalosen fasismi-kannanotosta

25.2.2020 klo 13:54 Politiikka Samuli Rissanen

– Ikävä kyllä, Jalosen fasismi-kannanotto ei tullut täysin puskista. On ollut tiedossa, että PS-nuorten johdossa toimii joitakin etnonationalisteiksi julistautuneita henkilöitä, mutta olen pöyristynyt siitä, ettei järjestö hetimmiten irtisanoutunut varapuheenjohtajansa linjasta, KD Nuorten puheenjohtaja Annika Lyytikäinen kertoo.

Kaikki poliittiset nuorisojärjestöt kieltäytyvät toistaiseksi yhteistyöstä perussuomalaisten nuorten kanssa. Järjestöt vaativat, että perussuomalaiset ja heidän nuorisojärjestönsä putsaavat riveistään fasistiset ja etnonationalistiset voimat.

Tapahtumat lähtivät liikkeelle sen jälkeen, kun perussuomalaisten nuorten toinen varapuheenjohtaja Toni Jalonen julisti Virossa Etnofuture IV -tapahtuman puheenvuorossaan olevansa fasisti ja etnonationalisti.

– Onko Toisesta maailmansodasta kulunut niin pitkä aika, että joku voi jälleen ylpeästi kertoa olevansa fasisti

Muiden polliittisten nuorisojärjestöjen  puheenjohtajat järjestäytyivät tiiviiseen yhteisrintamaan sen jälkeen, kun Jalonen ei ollut aikeissakaan irtisanoutua fasismia koskevasta lausunnostaan.

Kokoomuksen, SDP:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton, kristillisdemokraattien ja RKP:n nuorisojärjestöt tuomitsevat yhteisessä kannanotossaan fasismin. Järjestöjen puheenjohtajien mukaan he eivät voi missään tapauksessa tehdä yhteistyötä fasistisiksi julistautuvien henkilöiden tai järjestöjen kanssa.

Kristillisdemokraattisten KD Nuorten puheenjohtaja Annika Lyytikäinen kiiittää sutjakkaasti sujuneesta prosessista kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajulaa. Lyytikäinen itse reagoi tilanteeseen heti tuoreeltaan twitter-tilillään eilen.

– Ikävä kyllä, Jalosen fasismi-kannanotto ei tullut täysin puskista. Jo pitkään on tunnelma PS-nuorissa on ollut sellainen, että jotain tämänluontoista oli odotettavissa. On ollut nähtävissä etnonationalistinen suunta, jota kohti joitakin PS-nuoria on kulkenut, Lyytikäinen kertoo.

– Onko Toisesta maailmansodasta kulunut niin pitkä aika, että joku voi jälleen ylpeästi kertoa olevansa fasisti, hän kysyy.

Lyytikäistä harmittaa myös, että Jalonen vei kannanottonsa Suomen rajojen ulkopuolelle, ja esitti sen Viron itsenäisyyspäiväjuhlinnan alla.

– Täysin pohjanoteeraus, Lyytikäinen sanoo.

Yhteistyön katkaiseminen koskee ainoastaan perussuomalaisten nuorisojärjestöä; itse puolueella Lyytikäinen uskoo vielä olevan jämptimpi linja, joka torjuu fasismin. Lyytikäinen myöntää kuitenkin hämmästyneensä, ettei perussuomalaisten johdossa ole otettu tiukempaa niskalenkkiä nuorisojärjestön varapuheenjohtajan puheista.

Kristillisdemokraattinen ideologia hylkii jo lähtökohtaisesti kaikenlaista fasismia, sillä lähtökohtana on kaikkien yhtäläinen ja rikkomaton ihmisarvo.

Lyytikäisen mukaan käytännössä yhteistyön katkaiseminen tarkoittaa sitä, ettei perussuomalaisia oteta mukaan nuorisojärjestöjen yhteisiin kannanottoihin ja tapahtumiin, mutta yksikään nuorisojärjestö ei myöskään erikseen tee yhteistyötä perussuomalaisten kanssa.

Ainoaksi yhteiseksi foorumiksi jäävät paneelit.

– Ne ovat hiukan eri asia; olemme mukana niissä, vaikka niissä olisikin PS-nuorten edustus, Lyytikäinen sanoo.

Ylös