– Suomi ei kyennyt edistämään itselleen tärkeitä tavoitteita EU-puheenjohtajuuskaudellaan, Sari Essayah arvioi

26.2.2020 klo 18:54 Eduskunta Samuli Rissanen

Sari Essayah kuvaa Suomen puheenjohtajuuskautta eleettömäksi. Suomi ei myöskään kyennyt edistämään itselleen tärkeitä tavoitteita ja asemoitui hankalaan välimaastoon rahoituskehyksistä neuvoteltaessa.

Suomen EU-puheenjohtajuuskauden keskeisiksi teemoiksi nousivat ilmastonmuutoksen torjuminen ja oikeusvaltioperiaatteen noudattaminen, mutta kunnianhimoisista tavoitteista jäätiin jälkeen.

Eduskunnassa Suomen viime syksyistä EU-puheenjohtajuuskautta kerrattiinkin tänään siitä lähtökohdasta, että jäikö kaudesta mitään jälkiä unioniin saati muistiin.

– Mahtoiko hallituksen valitsema neuvottelustrategia sittenkään olla se oikea,

Kristillisdemokraattien Sari Essayah arvioi, että kausi jäi eleettömäksi.

– Siinä on se ongelma, että oikeastaan juuri mitään ei jäänyt mieleen Suomen puheenjohtajuuskaudesta ja Suomi ei pystynyt edistämään itselleen tärkeitä tavoitteita.

Essayah’n mukaan hampaattomuus näkyi erityisesti monivuotisesta rahoituskehyksestä neuvoteltaessa.

– Tärkeimmissä maatalouden tukirahoissa valitettavasti jäimme omien kompromissiemme jalkoihin. Ja se, että Suomi näissä neuvotteluissa nyt on sitten asemoitunut jonnekin sinne nettomaksajamaiden ja toisaalta näitten koheesiovaroja lisää hamuavien maiden välimaastoon, ei välttämättä ole paras mahdollinen neuvottelustrategia, Essayah sanoo.

Hän muistuttaa, että kaikki muut nettomaksajamaat kuitenkin katsovat, että tässä vaiheessa on oltava tarkan euron maita ja pidettävä huolta siitä, että ei olla liian helposti kasvattamassa tätä budjetin kokonaistasoa.

– Mahtoiko hallituksen valitsema neuvottelustrategia sittenkään olla se oikea, Essayah epäili.

Ylös