– Ylireagointi tuottaa viruksesta riippumattomia ongelmia niin mielenterveyteen kuin talouteen, Päivi Räsänen muistuttaa

27.2.2020 klo 16:59 Eduskunta Samuli Rissanen

Päivi Räsänen kertoo olevansa tyytyväinen hallituksen ja erityisesti osaavien terveydenhuollon edustajien varautumiseen asiassa.

– Nyt ei ole sijaa syyttelylle vaan yhteistyön aika, hän sanoi eduskunnassa.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen jakaa hallituksenkin tänään esittämän huolen koronaviruksen ja julkisen keskustelun ylilyöntien aiheuttamista haitoista.

– Ylireagointi tuottaa viruksesta riippumattomia ongelmia niin mielenterveyteen kuin talouteen, Räsänen totesi eduskunnassa.

Räsäsen mukaan kansalaiset kokevat hämmennystä, vaikka tavallisella kausi-influenssalla on vakavia terveysseuraamuksia huomattavasti enemmän. Räsänen muistuttaa, että Influessaan on rokote, joka kannattaa vieläkin ottaa.

Ministereitä ja asiantuntijoita on niin ikään jo moititttu käsienpesuohjeiden jakamisesta. Räsäsen mukaan asiassa on kuitenkin vielä paljon opittavaa.

– Muunkinlaiset tervehdykset kuin kättelyt voivat olla kohteliaita ja lähimmäisen terveyttä huomioivia.

Tutkimusnäyttö käsienpesun vaikutuksesta tartuntatautien ehkäisyssä esimerkiksi päiväkodeissa on selvä.

Samoin Räsänen toivoi ohjeita käsidesin käyttämisestä ja jakamisesta ruokailutiloihin, joissa käsienpesu ei ole mahdollista.

– Muunkinlaiset tervehdykset kuin kättelyt voivat olla kohteliaita ja lähimmäisen terveyttä huomioivia.

Räsäsen mukaan on tärkeä, että hallitus varautuu koronaviruksen laajempiin ja vakavampiin terveydellisiin ja taloudellisiin seurauksiin.

–  Jos Suomeen tulisi laaja epidemia, se sitoisi suuren määrän terveydenhuollon kapasiteettia ja uhkaisi työllisyys- ja taloustavoitteita.

Myös Kiinan talouskasvun ennakoitua suurempi romahdus vaikuttaisi Suomeenkin.

Räsänen kertoo olevansa tyytyväinen hallituksen ja erityisesti osaavien terveydenhuollon edustajien varautumiseen asiassa.

– Nyt ei ole sijaa syyttelylle vaan yhteistyön aika.

Ylös