– Uusi rahankeräyslaki vihdoinkin voimassa, Antero Laukkanen iloitsee pikänsitkeän hankkeen lopputuloksesta

4.3.2020 klo 14:10 Eduskunta Samuli Rissanen

Uuden rahankeräyslain voimaansaattaminen oli kansanedustaja Antero Laukkasen yksi tärkeimmistä tavoite viime kaudella. Maaliskuun alussa laki astui vihdoin voimaan. Laukkasen mukaan se on riemuvoitto yhdistyspohjaisille seurakunnille ja koko kansalaisyhteiskunnalle.

– Vihdoinkin tämä astui voimaan, kristillisdemokraattien kansanedustaja ja lakivaliokunnan jäsen Antero Laukkanen huokaa eduskunnassa, kun pitkää leivottu uusi rahankeräyslaki maaliskuun alussa muuttui todellisuudeksi.

Laukkanen kuvaa hanketta varsinaiseksi lainuudistuksen korpivaellukseksi. Alkusysäys muun muassa yhdistyspohjaisia seurakuntia koskevaan lakiuudistukseen tehtiin kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsäsen sisäministerikaudella.

Tuolloin hanke kuitenkin kaatui hallituskumppani Sdp:n vastustukseen aivan kalkkiviivoilla, mutta kristillisdemokraatit Laukkanen etunenässä ovat ajaneet sitä viime kaudella sinnikkäästi eteenpäin.

Uusi rahankeräyslaki hyväksyttiin aivan viime eduskuntakauden lopussa, maaliskuussa 2019. Siitä kesti siis vielä vuosi, ennenkuin laki saatettiin voimaan.

– Uudistus tehtiin huolella ja siitä tuli erinomainen. Se on suuri voitto kansalaisyhteiskunnalle ja huomioi kaikkien järjestöjen erityistarpeita, Laukkanen arvioi nyt.

Lainsäädäntö sujuvoittaa yhdistyspohjaisten seurakuntien rahankeruuta monella tapaa. Aiempi epäselvä tilanne lupien suhteen on poistunut.

– Toivon, että eri seurakuntayhteisöt informoivat omia jäsenseurakuntiaan uudistuksesta. On tärkeä, että toimitaan vastuullisesti eli raha käytetään siihen kohteeseen, johon sitä kerätään

Yhdistyspohjaisille seurakunnilla on nyt kolehdinkantooikeus; se tarkoittaa, että omissa tiloissaan seurakunta voi kerätä kolehdit ilman erillistä rahankeräyslupaa. Samalla selkiytyy yleishyödyllisyyden käsite; seurakuntatyö katsotaan nyt kokonaisuudessaan yleishyödylliseksi, siihen kuuluvat myös pastorin palkka, toimitila- ja hallintokulut.

Myös lupien määräaikaisuus poistuu. Niistä tulee pysyviä ellei hakija lopeta tai viranomainen kiellä sitä.

Lisäksi seurakunta voi laittaa yhdistyksen tilinumeron internet-sivuilleen tiedoksi ilman rahankeräyslupaa.

– Tässä on huomioitava, että mitään pyytämistä tai vetoamista tilinumeron yhteydessä ei voi olla, vain informaatio eli tilinumerot ja viitenumerot, Laukkanen muistuttaa.

Laukkasen mukaan seurakuntakenttä on seurannut prosessia pitkään ja ottanut lopputuloksen iloiten vastaan. Laukkanen on itsekin saanut asiasta satamäärin palautteita.

Nyt hän korostaa yhdistyspohjaisten seurakuntien vastuuta:

– Toivon, että eri seurakuntayhteisöt informoivat omia jäsenseurakuntiaan uudistuksesta. On tärkeä, että toimitaan vastuullisesti eli raha käytetään siihen kohteeseen, johon sitä kerätään, Laukkanen evästää.

Samalla hän peräänkuuluttaa rahankeräyslain kannalta keskeisen viranomaisen eli Poliisihallituksen vastuuta.

– On oikeastaan aika käsittämätöntä, että heidän sivuillaan ei ole antaa uudesta laista mitään ohjeistusta, vaikka tässä on ollut vuosi aikaa valmistella.

Edit.20:33: Artikkeliin on Poliisihallitukselta tullut vastine.

Ylös