– Miten hallitus toimii, jos lääkejakelun ongelmat pahenevat koronan vuoksi, Sari Tanus kysyy

5.3.2020 klo 17:15 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus muistuttaa, että useissa lääkkeissä on ilmennyt toimitusongelmia aiempaa enemmän.Jakeluongelmat voivat lisääntyä koronaviruksen levitessä.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus muistutti eduskunnan torstaisella kyselytunnilla hallitusta lääkkeiden toimitusongelmiin, joista uutisoitiin jo viime vuonna. Ongelma on maailmanlaajuinen ja usein syy on ollut tuotannossa.

Toimitusongelmat ovat johtuneet raaka-ainepulasta, laatuongelmista tai muista ongelmista valmistuksessa tai jakelussa. Lääkkeiden pitkät tilaus- ja logistiikkaketjut vaikeuttavat osaltaan tilannetta.

Fimean mukaan suuri osa lääkeaineista tulee Suomeen Kiinasta tai Intiasta. Korona pysäytti tuonnin Kiinasta, ja tällä viikolla Intia ilmoitti rajoittavansa lääkeaineiden myyntiä ulkomaille.

– Mahdollista on, että useiden kymmenien lääkkeiden saatavuudessa voi ilmetä jatkossa ongelmia. Saatavuus voi vaarantua nopeasti.

– Mahdollista on, että useiden kymmenien lääkkeiden saatavuudessa voi ilmetä jatkossa ongelmia. Saatavuus voi vaarantua nopeasti. Miten hallitus aikoo toimia, jos lääkejakelun ongelmat koronan levitessä pahenevat merkittävästi, Tanus kysyi.

Sosiaali-ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen piti kysymystä hyvin ajankohtaisena, vaikka lääkkeiden saatavuusongelmia on ollut jo jonkin aikaa.

– Seuraamme tällä hetkellä Kiinan tilannetta. Mikäli koronavirustilanne pitkittyy, saatavuusongelmat ovat edessä kuukausien päästä, hän arvioi.

Tanus muistutti, että Suomen velvoitevarastointilain mukaan terveydenhuollon peruslääkkeitä on oltava varastossa 3–10 kuukauden käytön verran. Näitä on noin puolet lääkkeistä. Muiden lääkkeiden ja raaka-aineiden varastot riittävät vain kuukaudeksi tai kahdeksi. Saatavuusongelmien ratkaisuksi on ehdotettu muun muassa nykyisten lääkevarmuusvarastojen kasvattamista.

– Miten hallitus edistää lääkehuoltoa nykyistä varmemmaksi, ei vain Koronan vuoksi, vaan ylipäätänsä ihmisten terveyden ja turvallisuuden sekä huoltovarmuuden edistämiseksi, Tanus kysyi.

Samalla hän tiedusteli, miten hallitus aikoo edistää lääkärien työajan tehokkaampaa käyttöä. Saatavuusongelman vuoksi lääkärien työajasta merkittävä osa menee lääkemääräyksien muuttamiseen.

Ministeri Pekosen mukaan Suomessa on ainutlaatuinen velvoitevaranto, jossa on tälläkin hetkellä antibiootteja mahdollisiin koronan viruksen aiheuttamiin jälkitauteihin.

– Meidän on parannettava tiedonkulkua niin, että lääkäri jo lääkettä määrätessään tietää, onko lääkettä saatavilla, hän sanoi.

Ylös