108 allekirjoitusta 10 päivässä-kansanedustaja Sari Tanuksen lakialoite eturauhassyöpäseulonnoista lähti lentoon

6.3.2020 klo 12:59 Eduskunta Samuli Rissanen

Eturauhassyöpäseulontoja koskevan lakialoitteen suosio yllätti jopa sen tehneen kansanedustaja Sari Tanuksen. 108 allekirjoitusta 10 päivässä on hyvä tulos, ja takaa jo lakialoitteen etenemisen eduskunnan sosiaali-ja terveysvaliokuntaan.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus haluaa mahdollisimman nopealla aikataululla eturauhassyöpäseulonnat kansalliseen seulontaohjelmaan.

Kymmenen päivän keräämisen ja lukuisten terveysvalistustuokioiden jälkeen Tanus on saanut lakialoitteeseensa 108 kansandustajan allekirjoitukset.

– Tämän suosio on yllättänyt iloisesti, hän myöntää.

Sairauden varhainen havaitseminen on äärimmäisen tärkeää, jotta syövän leviäminen voidaan ehkäistä

Kysymys onkin tärkeästä, suomalaisten miesten terveyttä koskevasta aloitteesta. Tanus haluaa lakialoitteellaan kuriin Suomen yleisimmän syöpätaudin, miesten eturauhassyövän.

Vaikka Tanus jatkaakin vielä allekirjoitusten keräämistä aloitteeseensa, yli sadan kansanedustajan allekirjoituksen takaavat jo aloitteen pääsyn sosiaali-ja terveysvaliokunnan työstettäväksi.

Tanus painottaa, että sairauden varhainen havaitseminen on äärimmäisen tärkeää, jotta syövän leviäminen voidaan ehkäistä.

– Eturauhassyövälle on tyypillistä, että niin kauan kuin se kasvaa eturauhasta ympäröivän kapselin sisällä, se ei aiheuta oireita. Siksi tauti pääsee usein leviämään pitkälle, ennenkuin se aiheuttaa miehelle merkittäviä oireita, erikoislääkärinä pitkän työuran tehnyt Tanus kertoo.

Alan asiantuntijoiden mukaan potilaat, jotka kuuluvat riskiryhmään, tulisi seuloa jo 40 -vuotiaana. Riskiryhmään kuuluvat potilaat, joiden lähisuvussa on nuorella iällä sairastettua eturauhassyöpää tai/ja usealla miehellä lähisuvussa äidin tai isän puolella on eturauhassyöpä. Muut miehet tulisi seuloa 50 ikävuodesta lähtien.

– Eturauhassyöpäseulonnat säästäisivät joka vuosi noin 300 miehen hengen, Tanus muistuttaa.

Ylös