– Tutkintapyynnöillä pyritään rajoittamaan sanan- ja uskonnonvapautta, Päivi Räsänen sanoo

5.3.2020 klo 12:35 Kotimaa Samuli Rissanen

Tutkintapyyntöjen tehtailu kansanedustaja Päivi Räsäsen kirjoituksista ja puheista jatkuu.

Valtakunnansyyttäjän arvioitavaksi on viety myös Räsäsen esiintyminen Maria Veitolan yökylässä-ohjelmassa.

– Minua huolestuttaa, että näillä tutkintapyynnöillä sekä niiden pohjalta käynnistetyillä rikostutkinnoilla  pyritään aggressiivisesti rajoittamaan sanan- ja uskonnonvapautta, luomaan kristityille itsesensuurin ilmapiiriä, kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen sanoo.

Hänen mukaansa  on vaarana, että media ja kirjoitusten julkaisijat alkavat rajaamaan joitakin keskustelunaiheita ja joitakin keskustelijoita pois.

Itsesensuuriin ja vaikenemiseen ei tule suostua

– Pelon ja vaientamisen kierteeseen ei tule suostua, Räsänen vetoaa.

Hänestä on viime kesästä lähtien tehtailtu useita tutkintapyyntöjä poliisille. Niissä Räsästä on epäilty muun muassa homoseksuaalien solvaamisesta.

Viimeisin tutkintapyyntö eli toimittaja Maria Veitolan Yökylässä-ohjelmaa koskeva tutkintapyyntö oli toimitettu valtakunnansyyttäjän toimistoon, joka siirsi asian poliisille ensiarvioon.

”Yökylässä Maria Veitola” -ohjelma esitettiin MTV3-kanavalla 1.2.2018 ja TV-kanava AVA:lla 27.6.2018.

– Ohjelman lomassa kävimme keskustelua Raamatusta, Jeesuksen merkityksestä, synnistä ja armosta.  Tutkintapyynnössä on tartuttu varsin samantyyppisiin kommentteihin homoseksistä, joita esiintyy myös v. 2004 pamfletissani, Räsänen kertoo.

– Tutkintapyynnössä väitetään, että solvaisin homoseksuaaleja puhumalla ”kivusta” ja psykoseksuaalisen kehityksen häiriöstä. Tutkintapyynnössä syytetään myös siitä, että käytän sanaa perversio toteamalla, että ”kaikilla meillä on perversioita”. Tutkintapyynnön tekijä pitää epätodennäköisenä, että ”Räsäsellä olisi minkäänlaisia perversioita” ja siksi pitää lausuntoa manipulatiivisena homofobian ilmaisuna.

Poliisin päätöksen mukaan ohjelma sisälsi sallittua sanavapauden käyttöä eikä minua, tv-kanavia tai Maria Veitolaa ole syytä epäillä kiihottamisrikoksesta.

Tämä päätös palautuu kuitenkin poliisin ilmoituksen mukaan Valtakunnansyyttäjän arvioitavaksi, joka niin harkittuaan voi tehdä määräyksen esitutkinnasta.

Poliisi teki viime syyskuussa vastaavan päätöksen, vastaavista syytöksistä koskien Räsäsen pamflettia ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi”, mutta valtakunnansyyttäjä määräsi esitutkinnan, minkä vuoksi Räsänen oli viimeksi tällä viikolla poliisin kuultavana.

Ylös