Essayah’n esittämä linja saa tukea – Keskuskauppakamarin pääekonomisti vaatii hallitukselta elvytystä

11.3.2020 klo 17:06 Politiikka Merja Eräpolku

Kristillisdemokraattien puheenjohtajan Sari Essayah’n esittämä nopea elvytyslinja saa tukea. Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki vaatii hallitukselta toimenpiteitä elvytyksen aloittamiseksi koronaviruksen hidastaessa Suomen talouskasvua.

– Tällä viikolla alkaa hahmottua, miten Eurooppa vastaa koronaviruksen aiheuttamaan talouden myllerrykseen. Vanhat merkit eivät lupaa hyvää, kirjoitti Helsingin Sanomien taloustoimittaja Tuomas Niskakangas HS-analyysissa 11.3. otsikolla ”Kymmenen vuotta sitten Eurooppa hidasteli finanssikriisin hetkellä, nyt lähtö­tilanne on vielä vaikeampi”.

– Oivallinen analyysi. Elvytys pitäisi saattaa liipasinvalmiuteen heti, olisi itse asiassa pitänyt tehdä jo. Jos odotellaan vaikutusarvioita, niin kriisi menee ohi ja elvytys olisi vääjäämättä myöhässä, Mauri Kotamäki kirjoitti tänään 11.3. Twitter-kommentissaan Niskakankaalle.

KD:n puheenjohtaja Sari Essayah patisti viime viikolla hallitusta ottamaan hallitusohjelmaan sisältyvän yhteensä noin miljardin euron elvytyspaketin käyttöön ehkäisemään Suomen talouden luisumista taantumaan koronavirusepidemian maailmantalouteen aiheuttamien uhkien vuoksi. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että poikkeusolojen mekanismia voidaan käyttää, jos Suomen talous ajautuu suhdannetaantumaan odottamattomien häiriöiden vuoksi.

Tällä hetkellä maailmalla eri maissa elvytetään taloutta yli 50 miljardin euron arvosta. Sen lisäksi Maailmanpankki ja IMF ovat varautuneet auttamaan maita, jotka ovat joutuneet vaikeuksiin.

– Muut maat rakentelevat elvytyspakettejaan, mutta Suomen hallitus odottelee linjaerojensa kanssa kehysriiheään, Essayah harmittelee.

Hän korostaa, että olennaista on nopea reagointi ja elvyttävien toimenpiteiden luonne.

– Ei mitään jatkuvia, pysyviä menolisäyksiä julkiseen talouteen, vaan ennenkaikkea on pidettävä huolta työpaikoista ja autettava yrityksiä. Näin muissakin maissa on tehty.

Ylös