Yhteistä säveltä maahanmuuttopolitiikasta ei löytynyt PS:n kanssa – KD jättää oman epäluottamuslauseen hallitukselle, Päivi Räsänen kertoo

11.3.2020 klo 11:44 Politiikka Samuli Rissanen

KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen kertoo, että perussuomalaisten vaatimukset kaikkien EU:n sisärajojen tarkastuksista ja turvapaikanhakijoiden oikeusturvan kaventamisesta olivat kristillisdemokraateille liikaa.

Kristillisdemokraatit ei aio yhtyä perussuomalaisten välikysymykseen Suomen linjasta siirtolaiskriisin ehkäisemiseksi, vaan jättää aiheesta oman epäluottamuslauseen hallitukselle.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen kertoo, että kristillisdemokraatit kävi keskusteluja osallistumisesta perussuomalaisten välikysymykseen, mutta päätti kuitenkin olla osallistumatta siihen, koska yhteistä näkemystä välikysymystekstin sisällöstä ei löytynyt.

Perussuomalaisten tekstissä vaadittiin rajatarkastuksia kaikille EU:n rajoille, joka olisi ollut ylimitoitettu ja aivan liian kallis operaatio

– Perussuomalaisten tekstissä vaadittiin rajatarkastuksia kaikille EU:n rajoille, joka olisi ollut ylimitoitettu ja aivan liian kallis operaatio, Räsänen sanoo.

Entinen sisäministeri muistuttaa, että Suomella ei ole niin paljon rajatarkastajia, että ne olisivat riittäneet kaikkialle Suomen rajatarkastuspisteille Ruotsin ja Venäjän välisille rajoille.

– Lisäksi hintalappu tästä olisi melkoinen, Räsänen sanoo.

Toinen asia, jota kristillisdemokraatit eivät perussuomalaisten välikysymystekstissä hyväksyneet, liittyy turvapaikanhakijoiden oikeusturvan kaventamiseen. Räsäsen mukaan sellaista ei voida nykyisissäkään olosuhteissa ajatella.

– Meillä on riittävästi ollut ongelmia turvapaikanhakijoiden oikeusturvan toteutumisessa esimerkiksi tilanteissa, joissa heitä on kääntynyt kristityksi vastaanottomaissa, kuten Suomessa.

Lisäksi perussuomalaiset vaativat kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden eristämistä yhteiskunnasta eli säilöönottoa. Räsänen sanoo, että tämäkin operaatio tulisi Suomelle järkyttävän kalliksi.

– Maahanmuuttopolitiikan on oltava hallittua, mutta kuitenkin inhimillistä, hän sanoo.

Räsänen muistuttaa, että KD on vuosia ja ainoana puolueena johdonmukaisesti vastustanut EU:n sisäisten siirtojen mekanismin käyttöä ja vaatinut kiintiöpakolaisjärjestelmän vahvistamista. Näin voidaan auttaa kaikkein hädänalaisimpia ihmisiä suoraan YK:n ylläpitämiltä pakolaisleireiltä.

– Kiintiöpakolaisjärjestelmän vahvistaminen ei sekään sopinut perussuomalaisille, Räsänen kertoo.

Kristillisdemokraatit jättää välikysymyskeskustelussa oman epäluottamuslauseensa halitukselle. Räsäsen mukaan Marinin hallituksen linjaukset Suomen suhtautumisesta turvapaikanhakijakriisiin Kreikan rajoilla ovat olleet epäselviä ja ministereiden lausunnot keskenään ristiriitaisia.

Etenkin sisäministeri Maria Ohisalon ja kansliapäällikkö Kirsi Pimiän kommentit ovat Räsäsen mukaan aiheuttaneet hämmennystä ja epäselvyyttä.

– Hallitus on yrittänyt ratsastaa kaksilla rattailla ja jättänyt suomalaiset täydellisen hämmentyneiksi Suomen linjasta.

Ylös