Sari Essayah epäilee, että hallitus ei reagoi talouden luisuun oikein eikä ajoissa

11.3.2020 klo 08:39 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah’n mielestä nyt olisi oikea elvyttää taloutta keinoilla, jotka tukevat yrityksiä ja työllisyyttä. Hän epäilee, että hallitus ei ole reagoimassa talouden luisuun oikeilla keinoilla ja ajoissa.

– Ensinnäkin, talouden luvut ovat olleet heikentymässä jo ennen koronaviruksen leviämistä, joka on vain kiihdyttänyt huonoa kehitystä. Viennin heikkeneminen 18 prosenttia tammikuussa on huolestuttava luku, Essayah muistuttaa MTV:n Uutisaamu-lähetyksessä.

Tällä hetkellä maailmalla eri maissa elvytetään taloutta yli 50 miljardin euron arvosta. Sen lisäksi Maailmanpankki ja IMF ovat varautuneet auttamaan maita, jotka ovat joutuneet vaikeuksiin.

Tärkeä kysymys Essayah’n mielestä on kuitenkin se, miten elvytetään.

– Ei mitään jatkuvia, pysyviä menolisäyksiä julkiseen talouteen vaan ennenkaikkea on pidettävä huolta työpaikoista ja autettava yrityksiä. Näin muissakin maissa on tehty.

– Ei mitään jatkuvia, pysyviä menolisäyksiä julkiseen talouteen vaan ennenkaikkea on pidettävä huolta työpaikoista ja autettava yrityksiä. Näin muissakin maissa on tehty.

Hallituksen elvytys ei ole Essayah mukaan sitä, mitä yritykset sillä tarkoittavat.

Essayah’n mielestä yritysten työttömyysvakuutusmaksuja pitäisi alentaa suhdanneluontoisesti määräajaksi tai myöntää esimerkiksi suhdannelainoja ja valtiontakauksia, joita käytettiin Suomessa laman aikana 1990-luvun alussa.

– Meidän Pohjoismaisilla naapureilla on ollut suuri huoli ja ne ovat tehneet erilaisia elvytyspaketteja, jotta voivat auttaa matkailualan yrityksiä ja pk-yrityksiä, joilla voi tällä hetkellä olla jo likviditeettiongelmia.

Essayah’n mukaan hallituksen epävarmat otteet taloudenhoidossa eivät helpota tilannetta. Kolmen miljardin alijäämä odottaa näillä näkymin vuonna 2023.

– Siinä mielessä 60 000 työpaikkaa ovat aivan välttämättömiä. Eivätkä ne voi olla mitä tahansa työpaikkoja vaan sellaisia, jotka tuovat pysyvästi verotuloja.

– Nyt on tehtävä oikeanlaisia päätöksiä, jotta suomalaiset yritykset ja niiden myötä kansalaisten työpaikat eivät ole uhattuna.

Ylös