Hallituksen suositus koronaviruksen hillitsemiseksi: Yli 500 hengen yleisötilaisuudet peruttava toukokuun loppuun asti, vältettävä matkustusta ja suosittava etätyötä

12.3.2020 klo 14:34 Eduskunta Samuli Rissanen

Hallitus suosittaa, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka. Lisäksi suositellaan, että myös muiden kokoontumisten järjestäjät harkitsevat riskiarvioiden pohjalta vastaavien tilaisuuksien järjestämistä.

Kansalaisia kehotetaan välttämään matkustusta ja tekemään etätyötä mahdollisuuksien mukaan.

Pääministeri Sanna Marin, valtiovarainministeri Katri Kulmuni, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ovat kertoneet hetki sitten hallituksen suosituksista koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi.

Pääminsteri Sanna Marin kertoo, että kaikki yli 500 hengen yleisätilaisuuden perutaan toukokuun loppuun saakka. Valtion järjestämät isot seminaarit ja tapahtumat perutaan niin ikään toukokuun loppuun saakka.

Hallitus varautuu koronaviruksen leviämisen aiheuttamiin kustannuksiin lisätalousarviolla, joka voidaan ottaa käyttöön nopeallakin aikataululla

Hallitus varautuu koronaviruksen leviämisen aiheuttamiin kustannuksiin lisätalousarviolla, joka voidaan ottaa käyttöön nopeallakin aikataululla.

Hallitus suosittaa, että epidemia-alueilta palaavien tulee sopia työhön paluunsa ajankohdasta ja poissaolosta (kaksi viikkoa) yhdessä työnantajansa kanssa. Etätyötä tulee suosia, jos työtehtävät sen mahdollistavat. Lisäksi muista kuin välttämättömistä työmatkoista on syytä luopua ja lomamatkoja siirtää.

– Epidemia-alueelta palaavien lasten, nuorten ja opiskelijoiden tulee sopia päiväkoteihin ja oppilaitoksiin palaamisen ajankohdasta ja poissa-olosta (kaksi viikkoa) yhdessä palvelutuottajan tai koulutuksen järjestäjän kanssa, pääministeri Sanna Marin sanoo hallituksen koronavirusta koskevassa infossa tänään.

Hallitus suosittelee muiden kuin välttämättömien työmatkojen perumista ja lomamatkojen siirtämistä. Etätyötä tulee suosia, jos työtehtävät sen mahdollistavat.

Hän muistuttaa, että tartuntojen vähentämiseksi tulee myös rajoittaa ei-välttämätöntä toimintaa, kuten lähikontakteja harrastetoiminnassa ja muulla vapaa-ajalla.  Erityisen tärkeää tämä on riskiryhmiin kuuluvien suojelemiseksi.

– Kansalaisten tulee noudattaa erityistä harkintaa ja varovaisuutta riskiryhmien kanssa asioidessa. Riskiryhmiin kuuluvat ikääntyneet tai perussairaat.

Valtakunnallista neuvontapuhelinpalvelua laajennetaan vastaamaan kysyntää ja monikanavaisuutta lisätään.

THL lähettää koronaviruksesta tietopaketin kaikille suomalaisille kotiin molemmilla kotimaisilla kielillä. THL:n resursseja lisätään asiantuntijatyön ja kansalaisten neuvonnan ja tuen varmistamiseksi.

Lisäksi otetaan käyttöön kansalaisille suunnattu Koronavirustietoa sisältävä älypuhelinsovellus.

Suomessa on todettu tähän mennessä 87 koronavirustartuntaa. Tänään torstaina on kerrottu eri puolilla maata lähes 40 uudesta tartunnasta. Todettuja koronavirustartuntoja on todettu tähän mennessä jo yli sata.

Ylös