Östman patistaa hallitusta: ”Nyt jos koskaan on pikaisesti elvytettävä!”

15.3.2020 klo 11:05 Politiikka Merja Eräpolku

– Nyt jos koskaan on pikaisesti elvytettävä. Mikäli nopeasti ei tehdä tarvittavia toimenpiteitä jälkilasku voi olla kymmeniä miljardeja, varoittaa kansanedustaja Peter Östman.

–  Hallitusohjelmaan on kirjattu, että poikkeusolojen mekanismia voidaan käyttää, jos Suomen talous ajautuu suhdannetaantumaan odottamattomien häiriöiden vuoksi. On hyvä, että Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on herännyt tätä toimenpidettä myös kannattamaan, Kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östman toteaa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah vaati jo reilu viikko sitten hallitusta ottamaan hallitusohjelmaan sisältyvän yhteensä noin miljardin euron elvytyspaketin käyttöön ehkäisemään Suomen talouden luisumista taantumaan.

– Tarvitsemme suhdanneluonteista investointielvytystä ja työttömyysvakuutusmaksujen alentamista. Tämä auttaisi yrityksiä välttämään irtisanomisia heikentyneessä tilanteessa.

Hallituksen on herättävä myös pk-yrittäjien hätään, tai vaarana on 90-luvun laman tapainen konkurssiaalto.

Östman arvioi, että yksi miljardi tulee olemaan kuin pisara meressä.

– Ensiksi on huolehdittava siitä, ettei yrityksiä kaadu akuutin kassakriisin vuoksi. Huoli työpaikoista pitäisi näkyä hallituksen toimissa välittömästi. Hallituksen on herättävä myös pk-yrittäjien hätään, tai vaarana on 90-luvun laman tapainen konkurssiaalto, yrittäjäkansanedustaja sanoo.

Östman muistuttaa, että EU:n budjettisäännöissä on joustoja, joita jäsenmaat voivat käyttää. Valtiontukisäännökset mahdollistavat esimerkiksi palkkatuet ja yritysverotuksen keventämisen sekä suorat tuet kuluttajille.

Ylös