”Jos eturauhassyöpä olisi tartuntatauti, seulonnat olisi käynnistetty jo ajat sitten” – Sari Tanuksen lakialoitteen syöpäseulonnoista allekirjoitti peräti 141 kansanedustajaa

19.3.2020 klo 18:04 Politiikka Samuli Rissanen

– Nyt vallitsevan koronapandemian aikana ei voi olla vertaamatta sairastuvuuslukuja toisiinsa. Jos eturauhassyöpä olisi tartuntatauti, niin seulonnat olisi aloitettu jo ajat sitten, lakialoitteen tehnyt kansanedustaja Sari Tanus sanoo.

Kansanedustaja ja erikoislääkäri Sari Tanuksen lakialoitteen eturauhassyöpäseulonnoista allekirjoitti lopulta peräti 141 kansanedustajaa. Seulonnoilla voitaisiin pelastaa vuosittain 300 suomalaismiehen henki.

Eturauhassyöpä on Suomen yleisin syöpä. Vuosittain tautiin sairastuu yli 5000 miestä ja kuolee yli 900. Euroopassa tautiin kuolee joka vuosi yli 100 000 miestä.

Nyt vallitsevan koronapandemian aikana Tanus ei voi olla vertaamatta sairastavuuslukuja toisiinsa.

– Jos eturauhassyöpä olisi tartuntatauti, niin seulonnat olisi aloitettu jo ajat sitten, hän toteaa.

Poikkeustilanteesta, koronaepidemiasta huolimatta, myös muiden sairauksien diagnostiikkaan tulee panostaa.

Moni suomalainen mies menettää turhaan henkensä sen vuoksi, ettei tahtoa, tai resursseja eturauhassyöpäseulontojen aloittamiseksi ole.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja erikoislääkäri Sari Tanus haluaa nopealla aikataululla eturauhassyöpäseulonnat kansalliseen seulontaohjelmaan.

Tanus on huolissaan tilanteesta, jossa moni suomalainen mies menettää turhaan henkensä sen vuoksi, ettei tahtoa, tai resursseja eturauhassyöpäseulontojen aloittamiseksi ole.

Hän painottaa, että sairauden varhainen havaitseminen on äärimmäisen tärkeää, jotta syövän leviäminen voidaan ehkäistä. Eturauhassyövälle on tyypillistä, että niin kauan kuin se kasvaa eturauhasta ympäröivän kapselin sisällä, se ei aiheuta oireita. Siksi tauti pääsee usein leviämään pitkälle ennen kuin se aiheuttaa miehelle merkittäviä oireita.

Tanus ihmettelee varsinkin urologien piirissä vallitsevia seulontavastaisia asenteita Suomessa. Euroopan tasolla annetut suositukset poikkeavat täysin Suomen vastaavista. Eurooppalaiset kattojärjestöt, Europa Uomo ja Euroopan Urologiyhdistys suosittelevat eturauhassyövän seulonnan aloittamista kiireellisesti kaikissa Euroopan maissa.

Tanus painottaa, että eturauhassyöpäseulonnoilla tauti saataisiin varhaisesti esiin ja hoito voitaisiin aloittaa riittävän ajoissa. Näin vältyttäisiin myös myöhäisen vaiheen hoitojen kalliilta kustannuksilta ja miehen elämänlaatua voitaisiin paremmin vaalia.

– Alan asiantuntijoiden mukaan potilaat, jotka kuuluvat riskiryhmään, tulisi seuloa jo 40-vuotiaana. Riskiryhmään kuuluvat potilaat, joiden lähisuvussa on nuorella iällä sairastettua eturauhassyöpää tai/ja usealla miehellä lähisuvussa äidin tai isän puolella on eturauhassyöpä. Muut miehet tulisi seuloa 50 ikävuodesta lähtien, hän sanoo.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tanus huomauttaa, että Suomessa naisilla on ollut kattava rintasyöpäseulonta, mammografia, sekä säännöllisesti tehtävä kohdunkaulasyövän seulonta jo vuosikymmeniä. Rintasyöpään sairastuu vuosittain lähes saman verran naisia, kuin miehiä sairastuu eturauhassyöpään.

– Hallitus on hallitusohjelmassaan voimakkaasti painottanut tasa-arvon toteutumista kaikilla sektoreilla. Miesten tasa-arvon kannalta olisi erittäin tärkeää saada mahdollisimman nopeasti aikaan kattava eturauhassyöpien seulonta, hän vaatii.

Ylös