– Hyvä siltapaketti, joka on kuitenkin pääasiassa lainantakauksia ja maksujen lykkäämisiä, Sari Essayah arvioi hallituksen kädenojennusta yrityksille

20.3.2020 klo 14:49 Politiikka Samuli Rissanen

Hallituksen esittämä talouden pelastussuunnitelma on sopiva kolmen kuukauden paketiksi, jolla yrityksissä vältetään akuutti kassakriisi, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah’n mielestä hallituksen tänään julkistama tukipaketti työpaikkojen ja yritysten pelastamiseksi on oikeansuuntainen toimi seuraavien kolmen kuukauden ajaksi. Sillä pidetään elinkelpoiset yritykset hengissä.

– Tosin 15 miljardin suuruisesta paketista valtaosa, eli 12 miljardia, on Finnveran kautta kanavoitua lainanantoa yrityksille, hän kertoo.

Käytännössä vaikeuksiin joutuneet yritykset siis selviytyvät lainarahalla pahimman yli.

Essayah muistuttaa, että kristillisdemokraatit olivat etunojassa vaatimassa yritysten elvytyspakettia. – Vielä pari viikkoa sitten edes muut oppositiopuolueet eivät esittäneet näitä

Lisäksi kysymys on Essayah’n mukaan pitkälti maksujen lykkäyksistä. Työeläkemaksuja alennetaan ja tilitysaikataulua väljennetään väliaikaisesti. Yritykset maksavat kuitenkin aiheutuneen loven myöhemmin takaisin.

Essayah’n mukaan tärkeä toimenpide on se, että työttömyysturva laajenee koskemaan Suomessa väliaikaisesti myös yrittäjiä ja freelancereita.

– Tämä on sellainen asia, jota pitää pohtia, voisiko se jatkua myös pitemmällä tähtäimellä.

Essayah muistuttaa, että kristillisdemokraatit olivat etunojassa vaatimassa yritysten elvytyspakettia.

– Vielä pari viikkoa sitten edes muut oppositiopuolueet eivät esittäneet näitä.

Yritysten joutuminen talousvaikeuksiin on tapahtunut äkisti ja yllättäen. Essayah muistuttaa, että esimerkiksi yksi elinvoimaisista pörssiyhtiöistä, Ponsse, on aloittanut yt-neuvottelut, koska yritys ei saa komponentteja, vaikka kysyntää sen tuotteille muuten riittäisi.

Massiivisen talouspaketin ohella hallitus antaa eduskunnalle niin ikään lisätalousarvion, jonka koko on 400 miljoonaa euroa. Se koostuu pitkäti välttämättömistä kriisitoimista, kuten sisäministeriön hallinnonalaan kuuluvista lisämenoista ja terveydenhuollon resurssien vahvistamisesta.

Ylös