– Parempi olla askel edellä kuin harmitella jälkikäteen, ihmishenkien säästäminen on nyt tärkeintä, Sari Essayah puoltaa uusia kokoontumis- ja liikkumisrajoituksia

24.3.2020 klo 14:38 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoo, että tärkeintä on ihmishenkien säästyminen ja terveyden suojeleminen. – Nyt on laitettava baarit ja yökerhot kiinni ja liikkumisrajoitukset Uudeltamaalta muualle Suomeen ovat tarpeen, hän sanoo.

– Säätytalolla vallitsi yhteinen sävel. Kaikki puolueet tukevat vapaa-ajan kontaktien määrän rajoittamista. Tärkeintä on nyt saada baarit ja yökerhot kiinni ja saattaa liikkumisrajoituksia Uudeltamaalta muualle Suomeen voimaan, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kertoo.

Hän arvioi, että osa uusista rajoituksia saataisiin kenties päätettyä jo tänään.

Tällä hetkellä lisärajoitusten voimaansaattaminen on Essayah’n mukaan enemmänkin kiinni lainsäädännöstä kuin yhteisestä poliittisesta tahdosta.

Perustuslakiin törmättiin jo 1-3-luokkalaisten koulunkäynnin kohdalla, joka osoittautui mahdottomaksi kieltää.

– Ihmisten hengen ja terveyden suojelu pitäisi olla perustuslain mukaan tärkeintä

Essayh’n mielestä tällaisia lainsäädännöllisiä asioista on syytä selvittää tulevien kriisien varalle.

– Ihmisten hengen ja terveyden suojelu pitäisi olla perustuslain mukaan tärkeintä.

Vaikka Essayah pitää ehdottoman tärkeänä baarien ja yökerhojen sulkemista, osa ruokaravintoloista myy tuotteitaan myös ulos, joka voi olla ruokahuollon näkökulmasta tärkeää.

– Kokoontumisia on kuitenkin tällä hetkellä vielä liian paljon, ne lisäävät tartuntariskiä, hän muistuttaa.

Toinen huomioitava asia on taudin alueellinen levinneisyys. Suomessa on nyt (24.3.) 792 laboratoriovarmennettua koronavirustartuntaa ja tartunnoista 512 on Husin alueella.

Ihmiset kuitenkin yhä liikkuvat Uudeltamaalta maakuntiin, joissa on vähäisempi tehohoidon kapasiteetti. Se tuo ongelmia, samoin kuin Suomeen palaavat matkailijat.

Essayah pitää liikkumisrajoituksia Uudeltamaalta muualle Suomeen oikeana toimenpiteenä.

– Nyt on pystytty seuraamaan muutamien maiden tilanteen kehittymistä ja olemaan askeleen edellä. Sillä tiellä pitää jatkaa, hän sanoo.

Perässäkin on tultu siinä mielessä, että on jouduttu suojavarusteiden osalta ottamaan käyttöön huoltovarmuusvarasto jo nyt. Essayahia on yllättänyt sekin, että testausmäärän lisääminen on vaatinut paljon kovistelua.

– Varautumisessa olisi voitu olla parempia, hän sanoo.

Suomessa on kuitenkin valittu strategia, jossa taudin huippuja tasataan, jotta tartunnat eivät muodostaisi piikkejä ja kuormittaisi rajallista sairaala- ja tehohoidon kapasiteettia.

Niinpä epidemia kestää väistämättä pitempään. Essayah sanoo, että arvioiden mukaan epidemian huippu on vasta toukokuussa, joten kyse on pitkästä maratonista Suomessakin. Samalla se myös tarkoittaa, että poikkeusoloja on jaksettava sietää kenties pitkäänkin.

Naapurimaa Ruotsi on valinnut höllemmän linjan ja pitänyt esimerkiksi peruskoulut auki tähän asti.
– Kyllä ollaan hiukan eri ladulla. Suomessa päätökset ovat viime kädessä olleet poliittisia päätöksiä, Ruotsissa ne on ulkoistettu terveysviranomaisille. Se voi olla selittävä tekijä, Essayah arvioi.

Hän itse pitää toiminnan linjaa parempana vaihtoehtona.

– Mielummin aikaisessa vaiheessa enemmän kuin se, että jäädään harmittelemaan jälkikäteen, miksi ei toimittu varhemmin.

 

Ylös