– Voidaan valita hoidettavaksi juuri ne potilaat, jotka hoitoa tarvitsevat, Sari Tanus puolustaa näkemystään eturauhassyöpäseulontojen tärkeydestä

24.3.2020 klo 18:40 Politiikka Samuli Rissanen

– Yllättävän paljon on kansanedustajilla joko itsellä tai lähipiirissä ollut eturauhassyöpätapauksia ja jopa kuolemantapauksia. Monet ovatkin sanoneet, että vihdoinkin, eturauhassyöpäseulonnoista lakialoitteen tehnyt ja siihen 141 kansanedustajan allekirjoitukset kerännyt Sari Tanus kertoo.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus on eduskunnan kevätkauden aikana kerännyt eturauhassyöpäseulontoja koskevaan lakialoitteeseensa 141 kansanedustajan allekirjoitukset. Lakialoitteen suosio on yllätti myös Tanuksen.

– Yllättävän paljon on kansanedustajilla joko itsellä tai lähipiirissä ollut eturauhassyöpätapauksia ja jopa kuolemantapauksia. Monet ovat sanoneet, että vihdoinkin, hän kertoo MTV-kanavan Viiden jälkeen-ohjelmassa.

Eturauhassyöpäseulonnoille on tilaus. Naisilla on kohdunkaulansyövän seulonta ollut jo yli 50 vuotta ja syöpä on saatu aika lailla nistettyä. Rintasyöpäseulontojakin on ollut jo yli 30 vuotta.
– Eturauhassyöpä on silti Suomen yleisin syöpä ja siihen kuolee yli 900  miestä joka vuosi, Kyllä on aika tarttua asiaan, Tanus muistuttaa.

Jos syöpä saadaan varhaisessa vaiheessa kiinni ja hoidot käyntiin, ennuste on hyvä eikä syöpä välttämättä lyhennä miehen elinikää.

Seulonnoilla hän arvioi voitavan pelastaa jopa 300 suomalaismiehen henki vuosittain.

Jos syöpä saadaan varhaisessa vaiheessa kiinni ja hoidot käyntiin, ennuste on hyvä eikä syöpä välttämättä lyhennä miehen elinikää. Osa syövistä tarvitsee hoidokseen vain aktiivista seurantaa. Eturauhassyöpä voi olla Tanuksen mukaan myös tappava, jos se on kasvanut yli eturauhasen kapselin ja levinnyt muualle, kuten luustoon.
–   Jos oireita on tullut ja syöpä on karannut, tragedian ainekset ovat kasassa ja elinaikaa 2-3 vuotta.

1990-luvulla PSA-seulonnat otettiin käyttöön. Sitä ennen eturauhassyöpään kuoli joka toinen potilaista. Seulonnoista seurasi tuolloin myös ylidiagnosointia ja liikahoitoa, mutta tänä päivänä tilanne on Tanuksen mukaan toinen.

80 prosenttia eturauhassyövistä nostaa PSA-arvoa, ja jos se on koholla, voidaan esimerkiksi magneettitutkimuksen avulla arvioida, mikä tilanne on tarkemmin.
–  Liikahoitoa ei tänä päivänä tarvitse juuri tehdä vaan voidaan valita hoidettavaksi vain ne potilaat, jotka todella hoitoa tarvitsevat, Tanus kertoo.

”Suomessa herättiin liian hitaasti koronaan”

Erikoislääkärin kokemuksella kansanedustajan tehtävää hoitava Sari Tanus arvioi, että Suomessa herättiin liian hitaasti koronaepidemiaan.
– Olen juoksennellut ministereiden perässä ja toivonut rivakampia toimenpiteitä jo pari viikkoa aikaisemmassa aikataulussa.

Hän ihmettelee myös Husin linjausta, jossa sairaanhoitaja voi edelleen mennä suoraan matkalta palattuaan töihin.
– Samanaikaisesti kun pariskunnan putkimiespuoliso jää kahden viikon karanteeniin, sairaanhoitajavaimo menee töihin.

Tanus uskoo, että vitsaukseen löydetään vielä lääke. Suomessa ollaan kuitenkin usein oltu byrokraattisia ja tarkkoja lääkekokeilujen suhteen.
–  Jo nyt maailmalla on ollut käytössä lääkkeitä, jotka ovat helpottaneet oireita ja auttaneet siihen, että virus ei lisäänny. Toivon, että voisimme ottaa niitä käyttöön myös Suomessa.

Ylös