Uudellamaalla asuvat eristetään muusta maasta kolmeksi viikoksi – maakunnan rajan voi ylittää vain välttämättömistä syistä

25.3.2020 klo 22:37 Politiikka Samuli Rissanen

Hallitus on päättänyt esittää Uudellemaalle liikkumisrajoituksia. Uudellamaalla asuvat ihmiset eristetään muusta maasta kolmeksi viikoksi. Poikkeuksellisella toimella yritetään hillitä koronaviruksen leviämistä muualle maahan Uudeltamaalta, joka on tällä hetkellä epidemian keskus Suomessa.

Liikkumiskielto Uudeltamaalta muuhun maahan jatkuu näillä näkymin kolme viikkoa eli 19.4. saakka. Uudenmaan maakuntarajan voisi siten ylittää vain välttämättömistä syistä, ei esimerkiksi vapaa-ajanmatkailun vuoksi. Uudellemaalle voi kuitenkin palata muista maakunnista myös eristämisen aikana.

– Liikkuminen on kuitenkin sallittua viranomaistoiminnassa sekä työn, elinkeinon tai luottamustoimen harjoittamiseksi tai lakisääteisen velvollisuuden täyttämiseksi. Liikkumista ei myöskään rajoiteta, jos siihen on painava henkilökohtainen syy, pääministeri Sanna Marin kertoi hallituksen tiedotustilaisuudessa.

– Vahva toive ravintolakentälle on, että tilat suljetaan nyt, että emme näkisi viikonloppua, jona ravintolat ja yökerhot olisivat yhä auki

Poliisi valvoo liikkumisrajoitusten noudattamista. Rajoitusten rikkomisesta tai noudattamatta jättämisestä poliisi voi määrätä sakkoa.

Tavaraliikenteen kulkua ei uusien rajoitustenkaan aikana estetä. Rajoitukset eivät myöskään koske Uudenmaan sisäistä liikkumista.

Hallitus esitti jo aiemmin majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetun lain väliaikaista muuttamista siten, että ravitsemisliikkeet suljettaisiin asiakkailta 31.5 saakka. Esitys on nyt eduskunnan käsittelyssä, mutta Marinilta lähti keskiviikkoillan päätteeksi voimakas viesti kentän toimijoille.

– Vahva toive ravintolakentälle on, että tilat suljetaan nyt, että emme näkisi viikonloppua, jona ravintolat ja yökerhot olisivat yhä auki, hän sanoi.

Myös oppositiopuolueet ovat ilmaisseet tukensa lisärajoituksille ja eduskunta on varautunut istumaan myöhään yöhön ja viemään hallituksen tänä iltana valmistuvien esitysten lähetekeskustelut läpi.

Ylös