Kansanedustajille tuli mahdollisuus etätöihin – ”KD-ryhmä osin etänä, osin läsnä – valiokuntakokoukset venyvät”

25.3.2020 klo 18:00 Eduskunta Kristiina Kunnas

Kansanedustajat voivat nyt ilmoittautua etätyöhön, joka rinnastetaan eduskuntatyöhön liittyväksi tehtäväksi. Poissaolojen tilastoinnissa etätyö on nyt läsnäoloa. – Meidän ryhmämme on osin etänä ja osin eduskunnassa, toteaa KD-eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen.

Eduskunnan puhemiesneuvosto linjasi eilen tiistaina 24. maaliskuuta, että valmiuslain käyttöönoton takia ja koronainfektion torjumiseksi kansanedustajat voivat tehdä etätyötä ja osallistua eduskuntatyöhön sähköisiä työvälineitä käyttäen.

Edustajat voivat seurata valtiopäiväasioita sekä tehdä aloitteita digitaalisesti.

– Äänestys etänä ei kuitenkaan ole mahdollista, muistuttaa KD:n kansanedustaja Peter Östman.

Ennalta ilmoitettu etätyö rinnastetaan eduskuntatyöhön liittyväksi tehtäväksi ja poissaolojen tilastoinnissa läsnäoloksi.

Tässä poikkeustilanteessa valiokunnat kokoontuvat vain välttämättömien asioiden käsittelemiseksi. Valiokuntien ja eduskuntaryhmien kokouksia on siirretty muun muassa auditorioihin, ja asiantuntijoita kuullaan etänä tai heiltä pyydetään kirjalliset lausunnot. Valiokunnat voivat kokoontua tarvittaessa epävirallisiin kokouksiin etäyhteyksin kuulemaan asiantuntijoita.

Valiokuntien päätösvallan turvaamiseksi erikoisvaliokuntia on kehotettu tekemään puhemiesneuvostolle esitys yhdeksän varajäsenen valitsemiseksi. Perustuslakivaliokunnan osalta varajäsenten määrä voi olla suurempi. Tiedusteluvalvontavaliokunta arvioi itse lisäjäsenten tarpeen.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja ja kansanedustaja Sari Essayah kertoo, että hän on työskennellyt vielä eduskunnassa.

– Koska valiokuntani ovat suuri valiokunta ja valtionvarat, olen ollut täällä eduskunnassa. Ainakin tällä viikolla on ollut kiireellisiä eteenpäin vietäviä ja osin vaitiolon alaisia asioita, Essayah toteaa.

Kansanedustaja ja Kristillisdemokraattien 1. varapuheenjohtaja Peter Östman kertoo KD-Lehdelle pyrkivänsä olemaan etätöissä niin paljon kuin se on mahdollista.

– Etätyö toimii meidän kansanedustajien suhteen samoin kuin muun kansan: ehkäisee meitä sairastumiselta ja samaten meitä levittämästä mahdollista tartuntaa, Östman sanoo.

Kansanedustajilla on täysistunto myös lauantaina.

– Siihen osallistun etänä, Sari Essayah sanoo.

– Uuden matkustussäännön mukaisesti en matkusta julkisilla kulkuneuvoilla, joten ajan perjantai-iltana 440 kilometriä kotiin Pohjois-Savoon.

Essayah sanoo, ettei käy muualla julkisilla paikoilla kuin työssä eduskunnassa sekä tarvittaessa tiedotusvälineiden haastatteluissa.

– En matkusta julkisilla, kaikki tapaamiset on rajattu tai pyrin hoitamaan ne etänä. Pesen käsiä ja vältän koskemasta kasvojen alueelle, Essayah listaa.

Päivi Räsänen on osallistunut eduskuntatyöskentelyyn ja täysistuntoihin vielä tällä viikolla paikan päällä eduskunnassa.

Poikkeustilanne on pidentänyt kokouksia, kertoo kansanedustaja Sari Tanus.

Olen ollut perustuslakivaliokunnassa koko päivän. – Sari Tanus

– Olen ollut perustuslakivaliokunnassa koko päivän, aloitettiin aamuyhdeksältä ja juuri vasta lopetettiin viiden maissa, Tanus sanoo keskiviikkona illansuussa.

Hän kertoo, että välissä oli vain pieni hetki täysistuntoa.

– Täysin poikkeuksellisia ja isoja asioita meillä on ollut tällä kaudella jo muutenkin, Sari Tanus toteaa.

Hän kertoo tervehtineensä tiistaina tullutta etätyömahdollisuutta lämmöllä.

– Sen olikin jo korkea aika tulla. Jos vain mahdollistuu, niin hyödynnän etätyötilaisuuden itsekin, Tanus toteaa.

Hänen mielestään hallitus reagoi virusepidemiaan myöhässä.

– Peräänkuulutin sitä, että paljon aikaisemmin olisi pitänyt tulla huomattavasti rajatummat mahdollisuudet kanssakäymiseen.

– Käyttäkää mahdollisuus etätöihin, jos se teillä on, Sari Tanus kannustaa suomalaisia. – Ja muistakaa tauottaa sitä työtä myös, hän jatkaa.

Uudenmaan kansanedustaja Antero Laukkanen kertoo työskentelevänsä omassa työhuoneessaan Pikkuparlamentissa.

Laukkasen mielestä turvavälit kollegoihin Eduskuntatalossa ja muut säännöt ovat pitäneet yllättävän hyvin.

– Eduskunta on laittanut itsensä niin sanotusti ruotuun. En olisi uskonut, että se olisi noin hyvin onnistunut. Vastuuntunto on vahva, että pitää säilyttää toimintakyky.

Antero Laukkasen mielestä turvavälit kollegoihin Eduskuntatalossa ja muut säännöt ovat pitäneet yllättävän hyvin.

Tunnelma eduskunnan tyhjenneissä rakennuksissa on Laukkasen mielestä täysin muuttunut.

– Täällä on välillä kuin aavelaivassa. Kolmannessa kerroksessa on todella hiljaista, vain muutama edustaja on siellä täällä. Henkilökunnasta etätöissä olevien määrä on valtava.

– Nöyrä asenne tätä tilannetta kohtaan on nyt ilmeistä, Laukkanen arvioi.

Perjantain ja lauantain Laukkanen suunnittelee työskentelevänsä etänä.

– Hyvä, että siihen on nyt mahdollisuus.

Ylös