– Väitän, että tekijöitä ja laboratorioita löytyy, jos tahtoa on, Päivi Räsänen kritisoi kitsasta koronavirustestaamista

26.3.2020 klo 16:43 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen ei usko, että kapasiteettiongelmat yksin selittävät Suomen säästeliästä koronaviruksen testaamista.

– Jos tahtoa on, löytyy tekijöitä ja laboratorioita, Räsänen sanoo.

Räsänen muistutti eduskuntaa viikottaisella kyselytunnilla, että maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtaja on painottanut laajamittainen testauksen merkitystä epidemian torjumisessa ja ihmishenkien pelastamisessa.

Epidemiaa on mahdoton torjua, jos ei tiedetä kuka sairastaa.

–  Hän on sanonut, että palomies ei sammuta tulta silmät sidottuna. Epidemiaa on mahdoton torjua, jos ei tiedetä kuka sairastaa.

Kiinan, Etelä-Korean, Singaporen kokemukset ovat Räsäsen mukaan osoittaneet selvästi, että aggressiivinen testaaminen ja kontaktien jäljitys yhdessä sosiaalisen etäisyydenoton ja yhteisöjen aktivoinnin kanssa voi pelastaa henkiä.

Suomi on sen sijaan pitänyt varsin tiukkoja kriteereitä testiin pääsemiseksi. Jopa terveydenhuollon henkilökunnan on ollut vaikea päästä testattavaksi.

Perusteina vähäiselle testaamiselle ovat olleet muun muassa kapasiteettiongelmat.
–  Väitän, että jos tahtoa löytyisi, tekijöitä löytyy ja löytyy laboratorioita, Räsänen sanoi.

Poikkeusaika, poikkeukselliset kyselytunnit

Koronaviruksen takia eduskunnan kyselytunnillakin on otettu käyttöön poikkeusjärjestelyjä. Viime viikosta lähtien istuntosaliin tulevien kansanedustajien määrää on karsittu niin, että salissa pystytään pitämään edustajien välillä tavallista pidempi etäisyys.

Paikalla ovat lähtökohtaisesti vain ne kansanedustajat, jotka esittävät kyselytunnilla kysymyksiä. Loput kansanedustajat seuraavat kyselytuntia etänä työhuoneistaan.

Myös ministereitä on kyselytunnilla vastaamassa vähemmän.

Ylös