Korona-koettelemuksessa yhteistyöllä toistemme parhaaksi

27.3.2020 klo 19:50 Kolumnit Sari Essayah

Suomi on poikkeusoloissa ensimmäistä kertaa sitten sotavuosien. Virusepidemian aiheuttaman poikkeustila on monella tavalla erilainen, mutta ihminen huolineen ja pelkoineen on sama. Seuraukset myös talouteen ja yhteiskuntaan ovat syvät.

Suuri haaste on saada meidät kaikki ymmärtämään, että kauppareissut tai pihapelit voivat olla hengenvaarallisia. Fyysiset kokoontumiset ovat kuin lähimmäisen raahaamista miinakentälle; jos ei omalle kohdalle osukaan, niin kaverille voi käydä huonosti. Pahimmillaan ihminen itse omalla käyttäytymisellään edistää näkymättömän vihollisen etenemistä.

Vyörytys ei ikävä kyllä lopu tähän. Terveyskriisin keskellä on jo globaali talouskriisi. Työttömyys, velat ja konkurssit uhkaavat kaatua päälle, pörssit syöksyvät ja säästöt hupenevat. Yksityinen ja julkinen talous sukeltavat taantumaan.

Kristillisdemokraatit on kannustanut hallitusta koko ajan nopeampiin toimiin ja tiukempaan rajoittamiseen. Patistimme jo Säätytalolla yhteiskunnan laajempaan sulkemiseen, ja muiden vielä vastustaessa ensimmäisenä esitimme talouden elvytyspakettia. Vain pyrkimällä olemaan toimenpiteissä askeleen edellä pystymme torjumaan pahimpia skenaarioita niin terveydelle kuin taloudellekin.

Vaikeina aikoina Suomessa on aina rukoiltu paljon. KD on muistuttanut kirkkojen, seurakuntien ja uskonnollisten yhteisöjen roolista lohdutuksen ja rohkaisun tuojina.

Nyt on pidettävä huolta siitä, että terveydenhuollossa henkilökunta ja varusteet riittävät. Se ei ole mahdollista, ellei meistä jokainen ole valmis muuttamaa omaa käyttäytymistään, ja siten estämään epidemiahuipun yhtäaikaista puhkeamista.

Vaikeina aikoina Suomessa on aina rukoiltu paljon. KD on muistuttanut kirkkojen, seurakuntien ja uskonnollisten yhteisöjen roolista lohdutuksen ja rohkaisun tuojina. Kannustimme tuloksellisesti myös YLEä huomioimaan muuttunut tilanne lisäämällä hartaus-, lasten- ja opetusohjelmien määrää.

KD:n lähimmäisyhteiskunnalle on tarvetta. Erityisesti suurimmassa vaarassa olevat ikäihmiset tarvitsevat nyt ruokakassin tuojaa ja yhteydenpitoa, perheet tukea ja välittämistä. Yhteistyöllä toimien toistemme parhaaksi haluamme selvitä tästäkin koettelemuksesta!

 

Ylös