Viekö Ruotsi taas maaotteluvoiton

28.4.2020 klo 10:20 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Suomessa ensin kauhisteltiin länsinaapurin liberaalia koronakriisin hoitoa. Ei tiukkoja rajoituksia, ei matkustuskieltoja, ei poikkeustilaa. Muiden maiden mennessä lähes täysin eristyksiin Ruotsi näyttäytyi kansankotina, jolla ei ole huolenhäivää. Tartunnat ja kuolemat lähtivät kuitenkin nopeaan kasvuun. Erityisesti vanhainkodit olivat suojattomia, ja kuolema niitti niiden asukkaiden keskuudessa runsasta satoa.

Tehohoitopaikat ovat kuitenkin Ruotsissa riittäneet. Suomessa tiukkoja rajoituksia ja Uudenmaan eristämistä perusteltiin  sillä, että epidemian levitessä rajoittamattomasti tehohoito ylikuormittuisi, eikä sitä riittäisi kaikille.

HUS:n infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen – tämän kriisin uusi tv-julkkis, joka esiintyy kerta kerralta uskottavammin  – toi suomalaisille jobinpostia.  Järvisen mukaan on mahdollista, että Suomi päätyy samoihin kuolinlukuihin Ruotsin kanssa. Aikaa vain menee paljon kauemmin. Järvinen lausui Ylen Ykkösaamussa (18. huhtikuuta), että pahimmillaan voisi kestää jopa kaksi vuotta.

Emme halua rauhaamme häirittävän. Korona teki sen, ja olemme vihaisia, pettyneitä ja pelokkaita.

Emme halua rauhaamme häirittävän. Korona teki sen, ja olemme vihaisia, pettyneitä ja pelokkaita. Kuka tahansa on vaarassa, ja kavala virus voi vaania vielä Järvisen ounasteleman puolen vuoden tai jopa kahden vuoden ajan. Voi tulla toinen aalto, ja ehkä vielä lisääkin. 2020-luvun suomalaiset ovat unohtaneet isovanhempiensa aikaiset tuberkuloosin, polion ja monet muut virus- tai bakteerisairaudet, joihin ei ollut hoitokeinoja tai rokotuksia.

Nyt on elettävä tilanteen kanssa ja kasvatettava resilienssiä eli joustavuutta. Perheiden pahoinvointi on jo lisääntynyt, kotiväkivalta sekä alkoholinkulutus myös. Oma taloustilanne on sadoillatuhansilla romahtanut, ja valtio joutuu ottamaan valtavasti lisää lainaa.

Kristillisdemokraatit peräänkuuluttaa hallitusohjelman kalliiden ja tässä tilanteessa jopa järjettömiltä tuntuvien tavoitteiden, kuten sukupuolineutraalin henkilötunnusmuutoksen, unohtamista.

Mutta mitä Suomelle tapahtuukaan, jos rajoitukset ja talouden alasajo jatkuvat vielä kuukausien, jopa vuosien ajan? Käykö taas kerran niin, että Ruotsi vie maaottelun? Suomen talouden sukeltaessa Ruotsi nousee nopean ja rajoittamattomasti levinneen koronaepidemiansa jälkeen jaloilleen, ravistaa hannu hanhen höyhenensä ja porskuttaa jälleen voittoon.

 

Ylös