Euroopan oikeistopopulistit ovat haukanneet EPP-puolueiden kannatusta

28.3.2020 klo 08:56 Ulkomaat Merja Eräpolku

Oikeistopopulistit ovat olleet Euroopan maiden parlamenteissa yli parikymmentä vuotta, mutta uusi ilmiö kristillisyyden tuominen näiden puolueiden teemoihin ja puhetapaan. Tämä kehitys on syönyt useissa maissa kannatusta perinteisiltä kristillisdemokraattisilta ja keskusta-oikeistolaisilta puolueilta.

– Myös muutamia poikkeuksia löytyy. Nämä puolueet ovat kyenneet menestymään painottamaan teemansa ja retoriikkansa uudelleen, toteaa puoluesihteeri Asmo Maanselkä.

Suurin eurooppapuolue EPP sai 2019 eurovaaleissa vain 182 paikkaa. Viisi vuotta aiemmin paikkoja tuli yhteensä 214 meppipaikka, silloinkin edelliskertaa vähemmän.

Tärkeimpänä selittävänä tekijänä EPP-puolueiden aseman kaventumiselle on ollut oikeistopopulistien nousu. Ne ovat syöneet EPP-puolueiden kannatusta kristillisistä arvoista välittäviä äänestäjiä kosiskelevalla retoriikalla ja teemoilla.

– Kristilliselle uusoikeistolle tärkeää on kristillinen identiteetti ja kulttuuri, ei kristillinen usko.

Maaselän mukaan kristillisen äänestäjäkentän voi yksinkertaistaen jakaa perusarvokristittyihin ja identiaariliikkeestä vaikutteita saaneisiin kulttuurikristittyihin. Identitaariliike on kansallismielinen ja maahanmuuttovastainen virtaus oikeistopopulismin taustalla.

Heille tärkeää on oman kristillisen kulttuuriperinnön suojeleminen, vaikkapa maahanmuuttoa vastaan. Kyse on kristillisestä identiteetistä, ei niinkään henkilökohtaisesta uskosta.

– Perusarvokristityt ottavat kristinuskon tosissaan henkilökohtaisen uskon kautta. He käyvät hengellisissä tilaisuuksissa. Heille on tärkeää, että pidämme esillä kristillisiin perusarvoihin pohjautuvia teemoja. He arvostavat diakonista työtä, esimerkiksi ruoka-apua, maahanmuuttajien tukemista ja kehitysyhteistyötä.

Kulttuurikristityille toiset asiat ovat tärkeitä.

– He ovat niitä, joilla on kosketus kristillisyyteen, vaikkapa rippikoulu, mutta he vieroksuvat henkilökohtaisen moraalin alueelle menevää saarnaa. Heille tärkeää on oman kristillisen kulttuuriperinnön suojeleminen, vaikkapa maahanmuuttoa vastaan. Kyse on kristillisestä identiteetistä, ei niinkään henkilökohtaisesta uskosta.

Euroopan kansanpuolueen (EPP) jäsenpuolueista kansallisissa parlamenttivaaleissa ovat menestyneet aiempaa paremmin vain Itävallan kansanpuolue ÖVP (37%), Unkarissa Fidesz ja KDNP (49%), Kreikassa Uusi demokratia -puolue (40%) sekä Ruotsin Kristillisdemokraatit (kannatus 6,4%).

Itävallan kansanpuolue ÖVP omaksui maahanmuuttokriittisen agendan liittokansleri Sebastian Kurtzin johdolla. Viime lokakuun vaaleissa puolue sai 37 prosentin kannatuksen, samalla oikeistopopulistisen FPÖ:n suosio romahti.

Unkarissa pääministeri Viktor Orbanin luotsaama kansallismielinen kansalaispuolue Fidesz oli vaaliliitossa yhteistyökumppanina toimivan pienen kristillisdemokraattisen kansanpuolueen KDNP:n kanssa. Yhdessä nämä puolueet saivat enemmistön parlamentissa.

Fidez ja äärioikeistolainen, uusnatsipuolue Jobbik ovat keränneet jopa 70 prosenttia unkarilaisten äänistä. Aiemmin ajatuksiltaan varsin liberaali pääministeri Viktor Orban puolustaa ”kristillistä Eurooppaa” maahanmuuttajien invaasiolta. Vuosi sitten EPP jäädytti Fidesz-puolueen jäsenyyden eurooppalaisten perusarvojen polkemisen vuoksi ja edellytti puolueen korjaavan linjaansa.

Kreikassa oikeistolainen Uusi Demokratia -puolue voitti viime vuonna vasemmistopopulistit ja pudotti uusnatsipuolue Kultaisen aamunkoiton parlamentista.

– Tämä onnistui pitkälti oikeistolaisella talouspolitiikalla ja populistisella retoriikalla, kuten kielteisellä asenteella pakolaisiin ja Makedonian nimikysymykseen, Maanselkä toteaa.

CDU:n puoluetoimiston kulmilta löytyy automaatti, jolla voi lahjoittaa puolueelle.

Saksassa keskusta-oikeistolaiset äänestäjät ovat sotien jälkeen tukeneet vahvasti kristillisdemokraatteja, CDU-CSU:ta. Tilanne on muuttunut lyhyessä ajassa.

Oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle -puolue AfD perustettiin 2013 vastustamaan EU:n antamia tukilainoja Kreikalle ja euron käyttöä valuuttana. Myöhemmin maahanmuuttokriitikoiden ja monikulttuurisuuden vastustus kasvatti kannatusta puolueessa. Kasvanut puolue on siirtynyt identiaariliikkeen kelkkaan.

AfD:n toisen puheenjohtajan Alice Weiderin johdolla puolue julistautui muutama vuosi sitten ”ainoaksi puolueeksi kristityille”, koska heidän mielestään Angela Merkel on ”hylännyt kristilliset arvonsa”.
– Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että Weider on kertonut olevansa seksuaalivähemmistön edustaja.

Tänä keväänä Saksan kristillisdemokraatit ovat ajautuneet myös sisäiseen kriisiin, kun vain reilu vuosi sitten Angela Merkelin jatkajaksi CDU:n johtoon valittu Annegret Kramp-Karrenbauer, AKK, ilmoitti vetäytyvänsä puoluejohdosta ennen seuraavia liittopäivävaaleja.  AKK:n vaikutusvaltaa CDU:n johdossa on epäilty, koska hän ei muun muassa pystynyt vaikuttamaan kohua aiheuttaneeseen Thüringenin osavaltion pääministerivaaliin.

Italian suurin puolue Pohjoisen liitto Lega sanoo olevansa ”kristillisen Euroopan puolestapuhuja”. Sen puheenjohtaja Matteo Salvini pitää homoavioliittoa epänormaalina ja vastustaa islamilaisia maahanmuuttajia.

– Vaalitilaisuuksissaan Salvini on suudellut krusifiksia yleisön edessä ja pyytää Jumalan apua. Vatikaani on yrittänyt puuttua krusifiksin käyttöön vaalitilaisuuksissa.

Espanjan äärioikeistolainen VOX-puolue kertoo vastustavansa globalismia, kulttuurimarxismia, feminismiä, homoliittoja ja gender-ideologiaa. Se puolustaa nationalismia, perhearvoja ja kristillisiä arvoja. Voxin teemana on “Reconquista”, millä viitataan 1400-luvun lopulla tapahtuneeseen muslimien karkottamiseen Espanjasta.

– Ranskasta on Suomen mediassa kuulunut lähes ainoastaan liberaalipuolue Emmanuel Macronin ääni. Samalla jää varjoon se kehitys mikä on tapahtunut EPP-puolue republikaanien ja Marine Le Pen’n johtaman ja identiaariliikkeen tavoitteet omaksuneen Kansallisen liittouman (RN) välillä, Maanselkä sanoo.

Geert Vildersin johtama Hollannin Vapauspuolue PVV ei ole ainoa populistipuolue Hollannissa. Kaksi vuotta sitten perustettu Demokratiafoorumi FvD on saanut gallupeissa ykkössijan. Sen puheenjohtaja Thierry Baudet tähdentää olevansa agnostikko, mutta kulttuurikristitty.

– Hän kertoo puolustavansa kristillisiä arvoja osana länsimaista sivistystä. Samaan pakettiin kuuluu skeptisyys ilmastonmuutosta kohtaan, konservatiivisen elämäntavan puolustus. Vihollisina ovat feminismi, monikulttuurisuus ja kulttuurimarxismi erityisesti yliopistoissa.

Puolan suurin puolue Laki ja oikeus -puolue on ollut paljon esillä oikeuslaitoksen ja median vallan murentajana. Puolueen idea on puolustaa sosiaalista järjestystä suurelta pahan hyökkäykseltä. Puolue puolustaa kristillisiä arvoja, perinteistä avioliittoa, kristillisiä tapoja ja kulttuuria LGBT-ideologiaa vastaan.

Virossa konservatiivinen oikeistopuolue Ekre voitti vaalit korostamalla konservatiivisia perhearvoja.

Lue myös Ruotsin tilanteesta

Saksassa keskusta-oikeistolaiset äänestäjät ovat sotien jälkeen tukeneet vahvasti kristillisdemokraatteja, CDU-CSU:ta. CDU on ollut perustamisestaan lähtien toinen Saksan pääpuolueista SPD:n ohella. CDU perustettiin toisen maailmansodan jälkeen ja sen perustajiin kuului muun muassa Konrad Adenauer, josta tuli Saksan liittotasavallan ensimmäinen liittokansleri vuonna 1949 ja yksi EU:n perustajaisistä. CDU ei toimi Baijerissa, jossa toimii sen sisarpuolue Baijerin kristillissosiaalinen unioni CSU.

Artikkelin pohjana on Asmo Maanselän selvitys KD-puolueiden tilanteesta Euroopassa.

Ylös