Päivi Räsänen KD-Kompassi -haastattelussa: ”Myös kansanedustajat pitävät turvaväliä”

28.3.2020 klo 14:08 Eduskunta Kristiina Kunnas

Päivi Räsänen kertoo KD-Kompassi -haastattelussa, että kansanedustajat käyvät istuntosalissa tavallaan vuorotellen. – Oman puheenvuoromme jälkeen seuraamme istuntoa työhuoneistamme.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen muistuttaa, että myös eduskunnassa huolehditaan turvaväleistä koronakriisin aikana.

– Ryhmäkanslian työntekijät työskentelevät kodeissaan, ja me kansanedustajat menemme istuntosaliin vain juuri ennen puheenvuorojamme.

– Muuten seuraamme istuntoja työhuoneistamme.

Myös kansanedustajilla on mahdollisuus työskennellä nyt etänä.

– Käytämme sähköisiä työvälineitä, pidämme puhelinkokouksia, sähköpostikokouksia ja toimimme whatsappissa, Räsänen toteaa.

– Varmasti nämä ovat hyvin samantyyppisiä ratkaisuja, kuin muillakin työpaikoilla, hän arvelee.

Räsänen kertoo, että koronakriisin aikana on tullut opituksi monenlaista uutta digitaalista työmenetelmää.

Räsäsen mukaan tärkeintä on pystyä jarruttamaan epidemian etenemistä Suomessa. Uutiset Espanjasta, Italiasta ja Ranskasta ovat olleet hyvin huolestuttavia.

Terveydenhuollon kapasiteetti ja ennen muuta tehohoidon hengitystä avustavan hoidon toimintakyky on pystyttävä säilyttämään.

– Terveydenhuollon kapasiteetti ja ennen muuta tehohoidon hengitystä avustavan hoidon toimintakyky on pystyttävä säilyttämään, hän muistuttaa.

Ryhmäpuheenjohtaja Räsänen sekä Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah neuvottelivat muiden puolueiden johdon sekä ministerien kanssa tiistaina 24. maaliskuuta siitä, mitä toimia vielä tarvittaisiin. Toimista vallitsi varsin suuri konsensus.

– Olimme kaikki sitä mieltä, että ravintolat ja baarit pitäisi saada kiinni. Myös sulkutoimenpiteitä on syytä tehdä, koska tartunnat keskittyvät melko pitkälti Uudellemaalle.

Poikkeusolojen toiminnasta Räsänen antaa hallitukselle ja viranomaisille täyden tuen.

– Kriisioloissa on luottamuksen säilyttävä. Mutta hallitus teki toki virheitä, niitä selvitetään sitten myöhemmin. Samoin viivästyksiä tuli toimenpiteissä – esimerkiksi erilaiset karanteeni- ja matkustusrajoitukset tulivat liian myöhään, Räsänen kritisoi.

– Näistä keskustellaan sitten, kun olemme voittaneet tämän epidemian, hän uskoo.

Koronakriisistä jättää syvän jäljen Suomen ja maailman talouteen sekä kansalaisiin ympäri maailman.

– Tämä koskettaa lähes kaikkia maailman maita jo nyt. Valitettavasti jo tällä hetkellä on tiedossa, että edessämme on lama. On ryhdytty jo elvytystoimiin ja yritysten rahoitustilanteen helpottamiseen. Näitä toimia tarvitaan jatkossa lisää.

Elvytys lisää luonnollisesti Suomen velkaantumista.

– Se on nyt kuitenkin välttämätöntä. Mitä vähemmin vaurioin saamme tämän epidemian taltutettua, sitä nopeammin kykenemme myös taloudessa nousemaan.

Räsänen on pohtinut voisiko surun, huolen ja menetysten keskeltä nousta myös uusia toivon merkkejä.

– Kotikaranteeni ja ystäväapu ovat nyt tuttuja ilmiöitä ympäri maailman. Ne yhdistävät nyt ihmisiä, myös meitä suomalaisia. Vaikka fyysistä etäisyyttä pidetään, puhutaan lähimmäisyydestä enemmän kuin aiemmin.

Räsänen haluaa uskoa, että jotain hyvääkin voi versota kaiken ikävän keskeltä.

– Koronaepidemian poikkeustilanne voi parhaimmillaan pysäyttää meidät elämän perusasioiden äärelle. Toivottavasti näiden äärellä löydettävät aarteet ja helmet auttavat lähimmäisyhteiskunnan rakentamisessa senkin jälkeen kun pääsemme voitolle tästä epidemiasta.

 

Kuuntele koko haastattelu

KD-Kompassi on nauhoitettu tiistaina 24. maaliskuuta. Päivi Räsästä haastattelee Ismo Portin. Ohjelma tulee uusintana Radio Deistä maanantaina 30.3. klo 22.35. Voit kuunnella sen myös täältä

 

 

Ylös