Sari Essayah vaatii hallitusta luopumaan oppivelvollisuuden bulkki-ratkaisusta – ”Aika herätä, opetusministeri!”

1.4.2020 klo 12:51 Eduskunta Kristiina Kunnas

Sari Essayah vaatii opetusministeriä heräämään uuteen todellisuuteen. – Nyt viimein on aika kuopata ajatus oppivelvollisuuden pidentämisestä.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah vaatii hallitusta luopumaan oppivelvollisuuden bulkki-ratkaisusta.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan opetusalan järjestöt ovat pyytäneet opetusministeri Li Anderssonilta aikalisää oppivelvollisuuden pidentämisessä, sillä kouluilla ja oppilaitoksilla ei ole aikaa eikä voimavaroja valmistella tulevia muutoksia.

Opetusministerin mukaan uudistuksen aikataulua ei ole kuitenkaan syytä muuttaa, koska lain valmistelu on jo pitkällä. Essayah pitää koko perustelua ontuvana.

– On silkkaa jääräpäisyyttä, että hallitus pitää oppivelvollisuuden pidentämisestä kynsin hampain kiinni. Nyt pitäisi priorisoida ja suunnata varat ensisijaisesti siihen, että saamme kurottua osalla oppilaista oppimisvajeen kiinni tämän kriisin jälkeen.

– Monet erityistarpeiset lapset tarvitsevat myös lisätukea palatessaan normaaliin luokkaopetukseen. Opettajien työn haasteet eivät siis lopu, ja pikemminkin lisääntyvät kriisin loputtua. Hallituksen on nyt viimein aika herätä uuteen todellisuuteen.

Essayah sanoo KD-verkkolehdelle, että juuri nyt ollaan valitettavasti siinä tilanteessa, jossa oppilaiden väliset oppimiserot kasvavat.

– Erityistä tukea tarvitsevat kärsivät tästä tilanteesta eniten. Kaikki eivät saa kodeissa tarvitsemaansa apua.

Erityistä tukea tarvitsevat kärsivät tästä tilanteesta eniten. Kaikki eivät saa kodeissa tarvitsemaansa apua. Nyt ei ole oikea aika oppivelvollisuuden lakimuutokselle. – Sari Essayah

– Kun palataan aikanaan normaaliin koulutyöhön, opettajien haasteet eivät suinkaan ole vähentyneet vaan päinvastoin kasvaneet. Silloin tarvitaan kaikki paukut takaisin rutiineihin palaamiseen.

– Se tilanne on muutoksen valmisteluun mahdollisimman huono hetki, Essayah muistuttaa KD-Lehden haastattelussa.

– Opetusministerin perustelu aikataulun joustamattomuudesta on muutoinkin ontuva, sillä Suomessa on ennenkin valmisteltu uudistuksia, jotka eivät ole muuttuneissa olosuhteissa toteutuneet tai ovat siirtyneet seuraavalle vaalikaudelle, Essayah kritisoi.

Essayah nostaa esiin, että Kristillisdemokraatit on peräänkuuluttanut sitä, ettei oppivelvollisuuden pidentäminen korjaa lasten ja nuorten kouluttautumisen todellisia ongelmia.

– Suurin ongelma ovat tällä hetkellä ne koulupudokkaat, joilla ei peruskoulun jälkeen ole riittäviä valmiuksia jatko-opintoihin, Essayah sanoo.

– Nämä nuoret kaipaisivat kipeästi räätälöityä lisätukea opintoihin, osa myös erityisopetusta jo alakouluvaiheesta saakka. Nyt nämä rahat käytetään kaikille pidennetyn oppivelvollisuuden myötä nuoriin, joilla opinnot sujuvat muutenkin hyvin, sanoo Essayah.

Essayah arvostelee hallitusta ”bulkki-ratkaisun” ajamisesta.

– Koulutus on suomalaisen yhteiskunnan kivijalka, jonka laatua ja jokaisen lapsen tarpeiden huomioimista meillä ei ole bulkki-ratkaisuilla vara romuttaa, puheenjohtaja Sari Essayah toteaa.

Ylös