Nilsiän Raija Iskanius jatkaa PeeÄssän edustajistossa – Koronaeristyksessä oksasaha saa taimikossa kyytiä

30.3.2020 klo 16:26 Kenttätoiminta Kristiina Kunnas

Osuuskauppa PeeÄssän vaaleissa tuli kolme edustajanpaikkaa kristillisdemokraattiehdokkaille. – PeeÄssän kokouksetkin pidetään nyt netissä, toteaa paikkansa uusinut Raija Iskanius Nilsiästä.
Osuuskauppavaalit jatkuvat edelleen eri puolilla Suomea.

Kuopion Juhani Laurinkari ja Nilsiän Raija Iskanius uusivat paikkansa Pohjois-Savon PeeÄssän edustajistossa. Uudeksi edustajaksi nousi Leppävirran KD-kunnanvaltuutettu Eija Nissinen.

Osuuskauppa PeeÄssä on S-ryhmään kuuluva osuuskunta. Se syntyi vuonna 1991, kun Osuuskauppa Koljonvirta ja Kuopion Osuuskauppa yhdistyivät. Osuuskunnan toiminta-alue on Pohjois-Savo sekä Etelä-Savon Heinävesi ja Pohjois-Pohjanmaan Pyhäjärvi.

Osuuskauppavaalit ovat vielä meneillään, ja esimerkiksi HOK-Elannon vaaleissa äänestysaika jatkuu 6. huhtikuuta saakka.

Raija Iskanius sai PeeÄssän vaaleissa 280 ääntä.

Enpä olisi uskonut saavani näin paljon ääniä. Nilsiässä moni vastaantulija huikkasi, että oli äänestänyt minua.

– Enpä olisi uskonut saavani näin paljon ääniä. Nilsiässä moni vastaantulija huikkasi, että oli äänestänyt minua. Jopa jotkut yllättävät henkilöt, toteaa pitkään Nilsiän kaupunginvaltuutettuna aiemmin toiminut Iskanius.

Pohjois-Savon Kristillisdemokraattien toiminnanjohtaja vastaa haastatteluun oksasahauksen keskeltä. Hanki kantaa taimikossa hienosti pakkasyön jäljiltä. Nyt Iskanius on liikkellä jalkaisin, mutta välillä on tullut liikuttua suksilla tai lumikengillä. Ääni on yhtä aurinkoinen kuin kevättalven säätila.

– Olen ollut nyt melkein joka päivä täällä oksasahan ja raivurin kanssa. Tämä on aivoille mahtavaa lepoa. Kuntokin kasvaa, ainakin jonnii verran, Iskanius toteaa savolaisittain.

Eväinä on ruisleipää, mehua, kahvia ja porkkanaa.

– Itsetehty ruisleipä on niin hyvänmakuista.

Muuten Raija Iskanius on koronakeväänä joutunut pysyttelemään lähinnä kotioloissa.

– Vaikka en ole vielä seitsemänkymppinen, niin isäntä on. Onneksi poika on ollut meillä jonkin verran, niin kauppareissut saadaan tehtyä.

Erilaiset kokoukset pidetään nyt netin kautta, niin myös  PeeÄssän seuraava kokous.

Iskanius oletti, että kakkosalueelta läpi olisi päässyt neljä kristillisdemokraattia, mutta lopulta hän ja Juhani Laurinkari pääsivät. Tällä kaudella edustajistossa ollut Ylä-Savon Sirpa Vidgren ei voinut nyt olla ehdolla, mutta Varkauden ja Leppävirran alueelta uutena edustajistoon pääsi Leppävirran KD-valtuutettu Eija Nissinen.

Ensi kevään kuntavaalit ovat jo ajatuksissa ja puheissa.

– Mutta vielä ei ole paineita. Ehdokkaita hankimme kyllä, Iskanius lupaa.

Hän kertoo, että koronakriisi on muuttanut elämää ja rutiineja.

– Aika normaalilta täällä Nilsiässä vielä näyttää, mutta ihmiset pitävät kyllä turvaväliä. Paniikkitunnelmaa ei ole.

Erilaiset kokoukset on siirretty, myös Iskaniuksen raamattupiiri on nyt tauolla.

– Raamattupiirillämme on kummilapsi Etiopiassa. Nyt on pitänyt junailla, että saamme maksut kuukausittain eteenpäin, kun emme kokoonnu.

Kristillisen Eläkeliiton retket on siirretty, samoin tilaisuudet ja vuosikokous. Jumalanpalveluksiin Iskanius osallistuu nyt etänä. Ensin Ylen puolelta aamujumalanpalvelus ja sitten Raamattuopiston Radio Deiltä.

– Nyt pidetään tyhjille kirkoille kirkonmenoa. Aivan kuin se olisi Jumalan puhuttelua meille. Samalla on hieno mahdollisuus, että voimme netistä tai radiosta jumalanpalveluksia seurata, Iskanius kiittää.

Häntä ei ole vielä ahdistanut se, että tapaamiset ovat nyt tauolla.

– Olen vielä osannut nauttia almanakan tyhjenemisestä. Toisaalta minulla on kotona puoliso ja poikakin on ollut. Jos ihan yksin asuisi tai ei olisi lainkaan läheisiä, olisi varmasti erilaista.

Osuuskauppavaalit meneillään!

Esimerkiksi HOK-Elannon vaalit ovat juuri nyt meneillään. Äänestää voivat kaikki pääkaupunkiseudun ja Keski-Uudenmaan asiakasomistajat 6. huhtikuuta saakka!

– Siitäpä kasvaa hyvä tukkipuu, sanoo taimikkoon oksasahansa kanssa lähtenyt Raija Iskanius koronaeristyksen aikaan 30. maaliskuuta.

Raija Iskanius pohtii miten onta oksakiehkuraa yltää poistamaan. – Täällä on mahtava hankikanto nyt, pakkasyön jäljiltä.

Ylös