– Hallituksen kannattaisi selkeämmin tavoitella koronaviruksen tukahduttamista voimakkaan testaamisen ja tartuntojen jäjittämisen avulla, Päivi Räsänen vetoaa

1.4.2020 klo 15:08 Eduskunta Samuli Rissanen

Päivi Räsäsen mukaan hallituksen tulisi pohtia, miten voimakkaasti kansalaisoikeuksia rajoittavia ja myöskin taloutta rapauttavia toimia voitaisiin käyttää mahdollisimman lyhyen aikaa.

Räsänen uskoo voimakkaan testaamiseen ja tartuntaketjujen jäljittämisen tukahduttavan viruksen.

– Toivon, että hallitus selkeämmin linjaisi koronastrategiakseen – ei pelkästään taudin jarruttamisen ja tautihuipun madaltamisen – vaan taudin tukahduttamisen, Päivi Räsänen vetoaa.

Hän muistuttaa WHO:n koronavirusta koskevasta toimintaohjeesta: Testatkaa, testatkaa, testatkaa.

– En pysty millään uskomaan, etteikö Suomessa voitaisi toteuttaa voimakasta testaamista ja tartuntaketjujen jäljittämistä, jos vain poliittista tahtoa löytyy

Räsänen huomauttaa, että Kiinassa valtava koronasairaala rakennettiin vain kahdeksassa päivässä.

– En pysty millään uskomaan, etteikö Suomessa voitaisi toteuttaa voimakasta testaamista ja tartuntaketjujen jäljittämistä, jos vain poliittista tahtoa löytyy.

– Menettelyllä voitaisiin välttää koronakuolemia ja konkursseja ja rankkoja ja pitkäkestoisia kansalaisoikeuksien rajoituksia, hän lisää.

Esimerkiksi Islannissa testataan myös vähäoireiset ja oireettomat, ja siellä tauti saadaan todennäköisesti nopeammin kuriin.

Suojamaskien käyttöä on Räsäsen mukaan vähätelty, vaikka on olemassa näyttöä myös siitä, että niillä voidaan vähentää tartuntojen leviämistä.

– Niillä voidaan vähentää niiden henkilöiden tartuttavuutta, jotka ovat oireettomia tai vähäoireisia. Ne myös vähentävät kasvojen koskettelua. Toisaalta näyttöä on siitäkin, että voisi saada lievemmän taudin, jos käyttää itse maskia koska silloin saa pienemmän annoksen virusta.

Räsänen kertoo saaneensa eilen illalla viestin, jossa nainen kertoi miehensä käyttäneen viikon ajan varsin runsaasti alkoholia. Miehensä juopottelun vuoksi nainen oli ollut jo neljä hotelliyötä poissa kotona.

– Alkoholiongelma on merkittävä ongelma. Kalsarikännikulttuuriin pitäisi tulla selkeä stoppi. Toivon, että alkoholipolitiikasta vastaava ministeri kommentoisi, onko hallitus harkinnut jotain toimia alkoholipolitiikkaan koronan aikana, jolloin ongelmat helposti kulminoituvat. Jo tälläkin hetkellä 70  000 lasta elää perheissä, joissa jommalla kummalla vanhemmalla on alkoholiongelma, Räsänen muistuttaa.

Ylös