”Voiko tämä pitää paikkansa?” – Sari Essayah kertoi eduskunnalle vammaisten asumisyksiköistä tulleista tiedoista, ettei niiden asukkaita otettaisi tehohoitoon

1.4.2020 klo 16:32 Eduskunta Samuli Rissanen

Kynnys ry kertoi saaneensa tietää, että joidenkin kehitysvammaisten asumisyksiköiden osalta olisi tehty ennakoivasti päätöksiä siitä, ettei asukkaita otettaisi tehohoitoon mahdollisissa koronavirustapauksissa.

KD:n puheenjohtaja Sari Essayah kysyi asiasta eduskunnassa. Ministeri Aino-Kaisa Pekosen mukaan vammaisia koskevat samat ohjeistukset kuin muitakin.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah nosti eduskunnan täysistunnossa esiin vammaisten asumisyksiköissä levinneen huhun, jonka mukaan on annettu ohjeistuksia siitä, että koronatapauksissa vammaisia henkilöitä ei vietäisi hoidonarviointeihin tai heitä ei vietäisi terveydenhuollon yksikköihin saamaan esimerkiksi tehohoitoa.

– Voiko tämä pitää paikkansa. Tässä on kyse äärimmäisen vakavasta jokaisen ihmisen ihmisarvoon kuuluvasta loukkauksesta, jos nämä huhut pitävät paikkansa, Essayah sanoi.

Essayah’n kysymykseen vastanneen sosiaali-ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen mukaan vammaisia ihmisiä koskevat samat ohjeistukset kuin muitakin.

– Vammaisten ihmisten omat perussairaudet tekevät heistäkin riskiryhmään kuuluvia ja heidät tulee huomioida samalla tavalla riskiryhmään kuuluvina kuin muutkin. Sama koskee vammaisten tehohoitoa: jokainen tulee hoitaa niin hyvin kuin mahdollista.

– Vammaisia henkilöitä ei voi yksinomaan vammojensa perusteella siirtää hoitojonojen hännille

Vammaisten ihmisoikeusjärjestö Kynnys ry kertoi eilisessä tiedotteessaan olevansa huolestunut useista luotettavista lähteistä saaduista tiedoista, joiden mukaan joillain alueilla kehitysvammaisten asumisyksiköiden osalta olisi tehty ennakoivasti päätöksiä siitä, ettei asukkaita otettaisi tehohoitoon mahdollisissa koronavirustapauksissa.

Sen sijaan tehohoitoa tarvitsevat asukkaat jäisivät yksiköiden hoidettaviksi.

– Eräs palveluntilaaja oli myös etukäteen pyytänyt asumisyksikön johdolta asukaslistaa ja arvioita siitä, ketkä eivät tulisi saamaan hoitoa. Etukäteen oli tehty linjaus, ettei ketään asumisyksikön asukkaista tehohoidettaisi koronan vuoksi, Kynnys ry:stä kerrotaan.

Yhdistyksestä muistutetaan, että kehitysvamma tai muu vammaisuus itsessään ei vaikuta siihen, voiko henkilö asianmukaista hoitoa saadessaan toipua viruksesta.

– Vammaisia henkilöitä ei voi yksinomaan vammojensa perusteella siirtää hoitojonojen hännille tai esittää ennakkoluuloihin perustuvia oletuksia siitä, millainen elämänlaatu yksittäisellä vammaisella henkilöllä on.

Ylös