Sari Essayah vaatii hallitukselta pikaisia toimia työttömyysetuuksien hakemisen rajun ruuhkan purkamiseen

2.4.2020 klo 17:26 Eduskunta Kristiina Kunnas

– Työttömyyskassojen käsittelyruuhkat uhkaavat selvitä vasta ensi vuoden puolella, pelkää kansanedustaja ja Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.
– Laki määrää kuitenkin päätöksen etuudesta annettavan 30 päivässä. Mitä hallitus tekee, jotta tämä toteutuisi,  Essayah kysyi hallituksen kyselytunnilla.

Sari Essayah muistutti kyselytunnin puheenvuoronsa alussa, että valitettavasti lomautukset ja irtisanomiset ovat nyt satojen tuhansien suomalaisten arkea.

– Suomen suurin työttömyyskassa YTK on varoittanut vakavista ruuhkista työttömyysetuuksien käsittelyssä. Vaikka siellä on rekrytty ihmisiä purkamaan ruuhkia, voi hyvin olla mahdollista, että nykyjärjestelyin hakemusmäärää käsitellään vielä joulun alla, Essayah totesi.

Nykyjärjestelyin hakemusmäärää käsitellään vielä joulun alla. Työttömyysturvahakemukset pitäisi kuitenkin hoitaa 30 päivässä. – Sari Essayah

– Oikeuskansleri on huomauttanut viime viikolla valtioneuvoston yleisistunnossa, että tilanne vaarantaa perustuslaillisen oikeuden sosiaaliturvaan ilman aiheetonta viivästystä, Essayah jatkoi.

Työttömyysturvahakemukset pitäisi hoitaa 30 päivässä.

– Millä tavoin hallitus aikoo puuttua tähän tilanteeseen, joka vakavasti uhkaa satojen tuhansien suomalaisten toimeentuloa ja perheiden hyvinvointia, Essayah kysyi.

Essayah jatkoi vielä yhdellä kysymyksellä.

– Onko mahdollista että yritys maksaisi palkkaa ja valtio korvaisi tämän palkanmaksun jälkikäteen, jotta tästä akuutista kriisistä päästäisiin yli.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen vastasi, mutta vastaus oli pelkkää myötäilyä. Hän kertoi käyneensä keskusteluja työttömyyskassojen kanssa.

– Yhdessä on mietitty erilaisia ratkaisuja, joilla voitaisiin helpottaa kassojen ja Kelan tilannetta, jotta voitaisiin helpottaa lomautettujen tai työttömäksi joutuneiden taloudellista ahdinkoa.

– Seuraamme kassojen ja Kelan tilannetta. Tämä on iso akuutti kriisi, johon yritämme hakea ratkaisuja.

Ainuttakaan konkreettista ratkaisuehdotusta ministeri Pekosella ei vielä ollut annettavana Essayah’n vakavaan kysymykseen.

Sari Essayah kyselytunnilla 2. huhtikuuta. – On vaarana, että hakemuksia käsitellään vielä joulun alla, vaikka lakisääteisesti vastaus pitäisi tulla 30 päivässä, Essayah muistutti lomautetuksi tai työttömäksi jäävien ahdingosta. (Kuva Yle Areenan verkkolähetyksestä)

 

Huom. Nimi korjattu!

Ministerin nimeen oli putkahtanut virhe, korjattu pe 3.4. klo 13.58
Ylös