Essayah tuomitsee Orbanin toimet: ”Poikkeustoimilla oltava selvä määräaika, oikeusvaltioperiaatetta kunnioitettava”

2.4.2020 klo 17:29 Politiikka Merja Eräpolku

KD:n puheenjohtaja Sari Essayah vetoaa, että EU:n jäsenmaat ja niiden viranomaiset kunnioittavat oikeusvaltioperiaatetta myös poikkeusolosuhteissa, joissa jopa perusoikeuksia joudutaan rajaamaan. Unkarin tilanteen hän näkee erittäin huolestuttavana.

Unkarin parlamentti äänesti viime viikolla läpi hätätilalain, joka keskittää ennennäkemättömällä tavalla vallan pääministeri Viktor Orbánille ja sivuuttaa parlamentin toiminnan.

Kansanedustaja Sari Essayah’n mielestä hätälain heikoin kohta on se, ettei poikkeuslakien päättymisajankohtaa määritellä.

– On täysin kansanvallan vastaista, että toimeenpaneva valta itse päättää, milloin hätätila on mahdollisesti ohitse.

Kansalaistemme suojeleminen ja taudin kitkeminen on jokaisen EU-maan tärkein tehtävä. Samaan aikaan kansanvallasta, oikeusvaltioperiaatteesta ja sananvapaudesta on pidettävä tiukasti kiinni.

– On täysin kansanvallan vastaista, että toimeenpaneva valta itse päättää, milloin hätätila on mahdollisesti ohitse. Toivon, että Orbán osoittaa kunnioittavansa kansanvaltaa purkamalla toimet välittömästi, kun tautitilanne on ohi, Essayah vetoaa.

Hän muistuttaa, että poikkeusolojen vallitessa on oltava erityisen tarkka, että ihmisten perusoikeuksien rajoittavat toimet ovat tarkasti mitoitettuja; niiden on koskettava ainoastaan välttämättömiä toimia ja niillä on oltava selkeä määräaika. Parlamentaarisen valvonnan tehoa ja median vapautta ei saa heikentää.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán johdolla on maassa saatettu määräenemmistöpäätöksellä voimaan 30. maaliskuuta poikkeuslaki, joka pysäyttää Unkarin parlamentin toiminnan määrittelemättömäksi ajaksi. Tämä antaa Orbanille mahdollisuuden hallita asetuksin ja lykätä vaaleja. Lisäksi laki rankaisee “valeuutisista” ja “koronapelon lietsonnasta” jopa viiden vuoden vankeusrangaistuksella, millä rajoitetaan tiedotusvälineiden toimintaa ja sananvapautta.

Kristillisdemokraatit äänesti Orbanin johtaman Fideszin jäsenyyden jäädyttämisen puolesta viime kevään Euroopan kansanpuolue EPP:n valtuustokokouksessa.

Ylös