Sari Tanus kyselytunnilla: ”Ilman riittävää testausta ei saada todellista tilannekuvaa”

2.4.2020 klo 17:57 Eduskunta Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus tivasi kyselytunnilla koronatestauksen lisäämistä.

– Suomea on arvosteltu liian vähäisestä testaamisesta. Linja on meillä tähän saakka ollut testata vain terveydenhuollon ammattilaisia ja vakavaoireisia. Valitettavasti myös terveydenhuollon ammattilaisten testaaminen on ontunut, lääkäri-kansanedustaja Sari Tanus sanoo.

Hän tivasi asiaan selvyyttä ja kysyi testaamisen vähäisyydestä myös hallituksen kyselytunnilla tänään torstaina 2. huhtikuuta.

– Monessa tilanteessa on vedottu kapasiteetin puutteeseen, mutta kyse taitaa olla enemmän siitä, ettei kapasiteettia ole vain otettu käyttöön, Tanus toteaa.

Tanuksen mielestä testaamista on nyt lisättävä.

– Pitää testata tulee myös lieväoireisia ja heidän läheisiään. Olennaista olisi tietää, paljonko meillä on oireettomia sairastuneita, jotka levittävät tautia. Tämä onnistuu vain aktiivisella testaamisella.

Olennaista olisi tietää, paljonko meillä on oireettomia sairastuneita, jotka levittävät tautia. Tämä onnistuu vain aktiivisella testaamisella. – Sari Tanus

– Kun tartuntamääristä ei saada varmaa tietoa, tilannekuva taudin leviämisestä jää epäselväksi, Tanus muistutti hallituksen kyselytunnin puheenvuorossaan.

– Minkä vuoksi testaamisen lisääminen on tapahtunut niin hitaasti? Mikä on ollut meidän testausstrategiamme? Tanus kysyi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru vastasi edustaja Tanukselle, että testausta ollaan nyt levittämässä  riskiryhmien ja muun kriittisen henkilöstön suuntaan.

Myös pääministeri Sanna Marin vastasi Tanuksen kysymykseen. Hän piti haasteena sitä, etteivät hallituksen linjaukset ole jalkautuneet kentällä siten kuin pitäisi.

– Se johtuu siitä, että sairaanhoitopiirit ja kunnat sekä yksityisen puolen terveydenhuolto – siis koko pirstoutunut sotekenttä – ei ole vielä näitä linjauksia noudattanut, Marin puolustautui.

Pääministeri kertoi vastauksessaan myös siitä, että esimerkiksi Kelan toimipisteitä ollaan sulkemassa tilanteessa, jossa ihmiset kipeästi tarvitsisivat toimeentuloonsa ratkaisuja.

– Hallituksen linja ei suinkaan ole ollut, että virastoja suljettaisiin. Joudumme nyt paimentamaan, Marin jatkoi.

 

Lääkäri-kansanedustaja Sari Tanus hallituksen kyselytunnin puheenvuorossaan 2. huhtikuuta. (Kuva Yle Areenan nettilähetyksestä)

 

 

 

 

Ylös