Lääkäri-kansanedustaja Sari Tanus: ”Suomi hukkasi hyvän etumatkan – massiiviset koronatestaukset pitää aloittaa heti”

6.4.2020 klo 10:58 Eduskunta Kristiina Kunnas

Lääkäri-kansanedustaja Sari Tanus ihmettelee suuresti sitä, miksei suomalaisia testata huomattavasti nykyistä laajemmin. – Oikea tilannekuva syntyy vasta kun tiedetään tartuntojen määrä ja sairastuneiden tilanne.

Kansanedustaja Sari Tanus istui viime viikon – ja jo edeltävätkin ajat – tiiviisti perustuslakivaliokunnan kokouksissa.

– Vaikeaa oli välillä olla, myönnän. Tuntui pitkään, ettei tilannekuva koronasta ole oikea.

Mielessä kävi jopa välikysymys, sillä lääkäri-kansanedustajan mukaan koronatilanteessa ei osattu herätä oikeisiin asioihin.

– Tuli tunne, että tämä räjähtää käsiin, jos ei testata ja eristetä riittävästi.

Tanuksen mukaan oikeassa tilannekuvassa tiedetään tartuntojen määrä ja sairastuneiden tilanne.

– Hämmästelen sitä, että testaamisen ympärillä on oltu niin sokeita.

Tanus muistuttaa, että jos kerran 80–85 % koronaan sairastuneista oireilee lievästi tai ei ollenkaan, niin voi vain miettiä, kuinka paljon tartuttajia liikkuu vapaana.

– Siksi lieväoireisetkin pitää testata. Samoin altistuneita pitäisi testata. Kenelle jää vastuu, jos ei ole ollut karanteenissa esimerkiksi matkansa jälkeen ja tartuttaa ihmisiä?

Tanus kertoo käyttäneensä valiokunnassa sellaisia puheenvuoroja, ettei kenellekään jäänyt epäselväksi hänen mielipiteensä. Ja se on tämä: Suomessa on testattu aivan liian vähän, ja siihen on tultava muutos.

– Asetamme valmiuslain mahdollistamia suuria rajoituksia, mutta tärkeintä perusasiaa, mutta tärkeintä perusasiaa ei hoideta asianmukaisella tavalla, Tanus arvostelee.

Jos Suomessa testattaisiin laajasti, saataisiin tartuttajat äkkiä eristykseen. Epidemian pysäyttämiseksi myös kontaktien eli tartuntaketjun jäljittäminen on tärkeää.

– On myös muistettava se, että aluksi puhuttiin vain ikäihmisten ja sairaiden riskistä. Nyt tiedetään jo se, että tehohoitotarve koronassa voi tulla myös muuten perusterveelle ja nuorelle..

Tanus kritisoi sitä, että meillä altistuneet ja sairastuneet, eivät edes kuumeesta ja hengitystieoireista kärsivät ole päässeet testeihin.

– Tämä on täysin käsittämätöntä ja edesvastuutonta! Testimäärät pitää moninkertaistaa mahdollisimman pikaisella aikataululla, Tanus on vaatinut jo pitkään, ja julkisesti viimeksi myös hallituksen kyselytunnilla eduskunnassa viime torstaina 2. huhtikuuta.

Hän muistuttaa WHO:n edellyttäneen, että testauksia pitää tehdä laajalti, jotta epidemiaa levittävät viruksen kantajat saadaan tehokkaasti kiinni ja heidät ja altistuneet voidaan eristää tai laittaa karanteeniin.

– Kapasiteettia ja keinoja tähän on Suomessakin ollut, jos niitä olisi käytetty. Mutta eteneminen on ollut matelevan hidasta.

Tanus kertoo, että on käynyt ilmi myös se, että  esimerkiksi HUS:n vuorokautisesta 1 500 näytteen kapasiteetista on suuri osa voinut jäädä käyttämättä, koska näytteitä ei ole tullut. Ja näytteitä ei ole tullut, kun ihmiset eivät tarpeesta huolimatta ole päässeet testeihin.

Ensimmäinen koronavirustapaus Lapisssa hoidettiin hienosti eristämällä ja jäljittämällä tartunta. Viimeistään toisen tapauksen tullessa olisi pitänyt olla hereillä: ei se virus järvistä eikä metsistä nouse, vaan lentokentiltä, laivoista ja junista. – Sari Tanus

Tanus toteaa, ettei menneen moittimisesta tässä vaiheessa ole hyötyä – mutta analysoinnin aika tulee. Menneistä virheistä pitäisi oppia.

– Tietty osa päättäjistä ja asiantuntijoista on ollut nukuksissa, eikä heillä ole ollut oikeaa tilannekuvaa. Aluksi tosiaan sorruttiin siihen ajatukseen, ettei koronasta ole vaaraa Suomelle ja varoituksia pidettiin hysteriana ja ylireagointina.

– Ensimmäinen koronavirustapaus Lapisssa hoidettiin hienosti eristämällä ja jäljittämällä tartunta. Viimeistään toisen tapauksen tullessa olisi pitänyt olla hereillä: ei se virus järvistä eikä metsistä nouse, vaan lentokentiltä, laivoista ja junista.

Jo tammi- ja helmikuussa nähtiin, mitä tapahtui Kiinassa ja Italiassa.

– Oliko meillä ymmärtämättömyyttä vai asennejarrua?  Hukkasimme sen hyvän etumatkan, Tanus huomauttaa.

Hän ajattelee, että jos silloin olisi ymmärretty mennä matkoilta palaavien massiivisiin testauksiin ja karanteeneihin ja niitä olisi tarpeen mukaan jatkettu, todennäköisesti koko valmiuslaki ja poikkeustila olisi voitu välttää.

Menneenä viikonloppuna kuultiin valtiovarainministerin ulostulo siitä, että testausmääriä ruvetaan nyt lopulta lisäämään. ”Eikä raha saa olla esteenä”, Katri Kulmuni totesi.

– Raha rupeaa lopulta puhumaan, Sari Tanus sanoo.

– Mutta en tarkoita testaamisen hintalappua, vaan Suomen talouden romahtamista, Tanus jatkaa.

 

 

Ylös