– Koronavirustestaukset on laajennettava asteittain koko väestöön, Päivi Räsänen vaatii

8.4.2020 klo 17:05 Politiikka Samuli Rissanen

– Testaukset tulee laajentaa asteittain koko väestöön, jotta tartuntaketjuja voidaan tehokkaasti jäljittää. Jäljittämiseen tarvittava mobiilisovellus tulee saada nopeasti käyttöön, Päivi Räsänen vaatii.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen vaatii, että hallituksen tulisi nyt selkeästi ilmaista koronaepidemian strategian muutos, jolla aiemman jarruttamispolitiikan sijaan siirrytään tukahduttamaan epidemiaa aktiivisella testaamisella ja tartuntaketjujen jäljittämisellä sekä karanteeneilla.

– Testaukset tulee laajentaa asteittain koko väestöön, jotta tartuntaketjuja voidaan tehokkaasti jäljittää.

– Testaukset tulee laajentaa asteittain koko väestöön, jotta tartuntaketjuja voidaan tehokkaasti jäljittää. Jäljittämiseen tarvittava mobiilisovellus tulee saada nopeasti käyttöön. Sairastuneet tulee hoitaa ja altistuneet määrätä karanteeniin, hän sanoo.

Suojatarvikkeita pitäisi hänen mukaansa saada niin paljon, että terveydenhuollon ja muiden ammattilaisten lisäksi myös kaupoissa, liikennevälineissä ja muilla julkisilla paikoilla liikkuvat kansalaiset voidaan suojata kasvomaskeilla.

– Kirurgisten maskien käyttö ei ehkäise tartunnan saamista, mutta suojaa muita oireettoman maskin käyttäjän tartuttavuudelta. Näin luodaan edellytykset mahdollisimman nopealle, koko yhteiskuntaa lamauttavien ja kansalaisvapauksia kaventavien rajoitteiden purulle.

Pääministeri Marinin hallituksen esittämät mittavat taloudelliset panostukset koronakriisin aiheuttamien vahinkojen torjumiseksi ovat Räsäsen mukaan tarpeellisia.

Koronakriisin hoitamiseksi otettava massiivinen velkataakka jää kuitenkin niin tämän kuin tulevien hallitusten vastuulle.

– Nyt tarvitaan laajaa kansallista yhteisymmärrystä. Eduskunta on yksimielisesti antanut Marinin hallitukselle laajat poikkeusvaltuudet ja senkin vuoksi historiallisen suuresta lisätalousarviosta sekä tulevista korjaustoimista tulee neuvotella yhdessä puolueiden kesken yli hallitus-oppositiorajan, Räsänen sanoo.

Hän pitää hyvänä, että koronatartuntojen edellyttämien testien ja suojatarvikkeiden hankintaan lisätään resursseja.

– Ihmettelen kuitenkin, että hallitus halusi jo tässä vaiheessa vahvistaa sen, että vuosi sitten, täysin erilaisissa oloissa, laaditun hallitusohjelman vanhentuneista periaatteista pidetään edelleen kiinni. Nyt olisi tarpeen ennakkoluulottomasti ja ilman arvovaltalatausta uudistaa hallitusohjelmaa vastaamaan uutta tilannetta.

– Koulujen ja oppilaitosten etäopetus ja varhaiskasvatuksen keskeytymiset tuottavat ennennäkemättömän tarpeen koulupudokkaiden ja syrjäytyvien lasten ja nuorten tukemiseen. Käytettävissä olevat resurssit tarvitaan erityisopetukseen ja opetuksen tukitoimiin, minkä vuoksi on syytä luopua ideologisesta ja kalliista esityksestä oppivelvollisuusiän korottamiseksi, hän. lisää.

Ylös