”Meillä maskeja ei saa käyttää, koska ne eivät riitä” – Päivi Räsänen välittää koronaviruspotilaita hoitavan lääkärin viestin

10.4.2020 klo 17:01 Politiikka Samuli Rissanen

– Epäonnistunut Kiinan kauppa ja siihen liittyvät hämärät sotkut on selvitettävä, mutta samalla on huomattava, että kentällä oli ja on edelleen valtava tarve saada nopeasti suojausmateriaalia, Päivi Räsänen muistuttaa.

Hän välittää Etelä-Suomessa COVID-potilaita hoitavalta lääkäriltä saamansa viestin.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsäsen mukaan epäonnistunut suojavarusteiden kauppa Kiinasta ja siihen liittyvät hämärät sotkut on selvitettävä.

– Huoltovarmuuskeskuksen johdolle pääministerin taholta osoitettu epäluottamus ei pyyhi pois sitä vastuuta, mikä hallituksella on suojaustarvikkeiden huutavasta pulasta, Räsänen sanoo.

– Samalla on huomattava, että kentällä oli ja on edelleen valtava tarve saada nopeasti suojausmateriaalia, hän lisää.

Sairaaloista, hammashuollosta ja kotihoidosta tulee Räsäsen mukaan jatkuvasti huolestuneita viestejä puutteellisesta suojauksesta, mikä altistaa niin henkilökunnan kuin potilaat hengenvaaraan.

On myös outoa, että kotihoidossa suositellaan käyttämään maskeja, mutta sairaalassa vielä sairaampia potilaita hoidettaessa ei maskeja suositella.

Räsänen kertoo saaneensa Etelä-Suomessa COVID-potilaita hoitavalta lääkärilta oheisen viestin:

”En ole koskaan elämässäni aiemmin ollut kapinallinen. Nyt tuntuu siltä, että joudun olemaan eri mieltä sairaalan johdon kanssa, koska he haluavat peitellä maskien vähyyttä ja sen takia kieltää meiltä maskien käytön. Olen erittäin huolissani kirurgisten maskien riittävyydestä ja toki myöskin huolissani tehokkaampien FFP3 ja FFP2-maskien riittävyydestä. Tällä hetkellä meillä on käsitys, että tämä sairaala ei välttämättä saa yhtään FFP3 tai FFP2 maskia ennen epidemian loppua. Niinpä näitä maskeja saa käyttää vain teho-osastolla (FFP3) ja COVID-osaston aerosoleja tuottavissa tarkoin määritellyissä toimenpiteissä.

Kirurgisia maskejakin kehotetaan käyttämään säästeliäästi. Useissa ulkomaisissa suosituksissa kehotetaan käyttämään kirurgisia maskeja jokaisessa kanssakäymisessä, koska oireetonkin henkilö voi tartuttaa COVID-virusta jo puhuessaan. Meillä maskeja ei saa käyttää, koska ne eivät riitä.

On myös outoa, että kotihoidossa suositellaan käyttämään maskeja, mutta sairaalassa vielä sairaampia potilaita hoidettaessa ei maskeja suositella. Tämäkin suositus johtunee siitä, että maskeja ei ole riittävästi.

Kaikki todelliset maskimäärät tietävät kiemurtelevat vaikeana ja vastaavat vältellen kysymyksiin maskien todellisesta määrästä.”

Räsänen muistuttaa, että esimerkiksi Italiassa useita kymmeniä lääkäreitä ja hoitajia on kuollut koronainfektioon, useat heistä ovat olleet iäkkäitä, riskiryhmiin kuuluvia ja puutteellisesti suojattuja.

Ylös