Päivi Räsänen toivoo vahvaa suositusta kasvomaskien käytölle julkisilla paikoilla – ”Vähentäisi tartuntoja”

13.4.2020 klo 22:16 Politiikka Kristiina Kunnas

Kasvomaskien ja itsetehtyjen kasvosuojien käyttö vähentäisi lääkäri-kansanedustaja Päivi Räsäsen mukaan tartuntoja. – Mutta niistä on hyötyä vain, mikäli käyttö on systemaattista ja laajaa.

– Toivon, että hallitus antaisi vahvan suosituksen kasvomaskien käytöstä julkisilla paikoilla, esimerkiksi edellytyksenä kauppaan pääsylle, sanoo Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja, lääkäri-kansanedustaja Päivi Räsänen.

– Erityisen tärkeää tämä olisi, mikäli Uudenmaan eristyksestä luovutaan, Räsänen jatkaa.

Uusimaa saattaa vapautua eristyksestä ensi sunnuntaina 19. huhtikuuta, mikäli liikkumiskieltoa ei jatketa.

Räsänen toivoo, että kansalaisvapauksia rajoittavia ja yhteiskuntaa lamauttavia kieltoja voidaan lieventää niin nopeasti kuin mahdollista.

– Samalla on kuitenkin tehostettava suojausta ja taudin nopeaa testaamista ja jäljittämistä. Monet maat ovat säätäneet joko maskipakkoja tai antaneet niistä vahvoja suosituksia, Aasian maiden lisäksi esimerkiksi Itävalta, Tšekki ja nyt myös Yhdysvallat.

Räsänen huomauttaa, että kasvomaskien käyttöä on vastustettu sillä perusteella, että niistä on puutetta.

– Onkin totta, että ensisijaisesti pitää huolehtia siitä, että kirurgiset kasvomaskit ja hengityssuojaimet riittävät terveydenhuollon ammattilaisille ja muille työnsä puolesta niitä tarvitseville.

– Kasvomaskeja voi kuitenkin kankaasta valmistaa helposti itsekin tai tarvittaessa käyttää niiden tilalla taiteltua huivia suun ja nenän edessä.

– Myös Maailman terveysjärjestön WHO:n aiempi epäilevä kanta kasvomaskisuosituksiin perustui pelkoon kasvomaskien riittävyydestä terveydenhuollossa.

WHO on kuitenkin muuttanut hiljattain kantaansa nostaen esiin kotitekoisten maskien suojaavan vaikutuksen, sillä tartunnan voi saada jopa oireettoman koronaviruksen kantajan hengitysilmasta.

– Kankainen kasvomaski ei tietenkään anna täyttä suojaa tartuttamiselta, mutta osittainenkin suoja laajasti käytettynä voi vähentää merkittävästi tartuntojen määrää, Räsänen toteaa.

Hän muistuttaa, että kasvomaski ei suojaa käyttäjäänsä tartunnalta vaan tartuttamiselta.

– Periaatteena on, että sinä suojaat minua ja minä suojaan sinua. Jos maskit suojaavat kotihoidettavaa vanhusta tai sairaalapotilasta, miksi ne eivät suojaisi myös julkisilla paikoilla liikkuvia, Räsänen kysyy.

– Kasvomaskien käytöstä pitää antaa kuitenkin vahva suositus, Räsänen vaatii.

– Niistä ei ole hyötyä, ellei käyttö ole systemaattista ja laajaa.

Vaikka Suomesta totaalisella lockdownilla saataisiin kitkettyä koronavirus kokonaan, voisi rajojen auettua milloin vain rantautua uusia tartuntapesäkkeitä, esimerkiksi Ruotsista tai mistä muusta maasta tahansa.

Räsäsen mielestä kasvomaskien käyttöön pitää totuttautua, jotta voidaan varautua yhteiskuntaa lamauttavien rajoitteiden purkamiseen ja todennäköiseen toiseen korona-aaltoon.

– Suojavälineet, laajat testaukset sekä jäljitysmekanismi ovat tässä avainasemassa. Vaikka Suomesta totaalisella lockdownilla saataisiin kitkettyä koronavirus kokonaan, voisi rajojen auettua rantautua uusia tartuntapesäkkeitä milloin vain, esimerkiksi Ruotsista tai mistä muusta maasta tahansa.

– Siksi on oltava jatkuva valmius suojaukseen, testaukseen, jäljitykseen ja karanteenikäytäntöihin.

Ylös